Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
αδρούππα,η
Καρπός της ελιάς.
Ονομασία - Προέλευση
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Η αδρούππα είναι ζαρωμένη, υπερώριμη ελιά (Academic Dictionaries and Encyclopedias, «δρούπα»). Πρόκειται για ποικιλία ευμεγέθους καρπού ελιάς (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα αδρούππα,η, 245).
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
ΕΤΥΜ. Εικάζεται ότι η λέξη παράγεται από το αδρός, που σημαίνει ευμεγέθης (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα αδρούππα,η, 245). Σύμφωνα με μια άλλη άποψη, η συγκεκριμένη ονομασία προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη δρύππα [υπερώριμος], (λατινικά druppa) (Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Αδρούππα, 22). Ο Κωνσταντίνος Γ. Γιαγκουλλής σημειώνει πως η αδρούππα είναι καρπός με σκληρό πυρήνα, κυρίως για τις σ̆σ̆ιστές ελιές σε ξιδόλαδο και μτφρ. η μη παρθένα γυναίκα. Προέρχεται απο την αρχ. δρύππα (λατ. druppa, drupa) (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα αδρούππα - δρούππα - γρούπκια, δρούψ̆ια - τρούψ̆ια,η, 40). Το δέντρο της ελιάς που παράγει τις αδρούππες λέγεται αποστολιτζή (η ανεμβολίαστη ελιά, δηλαδή) (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα αδρούππα,η, 245 και λήμμα αποστολιτζ̆ή,η, 247).
Μέθοδος Εξασφάλισης
Συστηματική καλλιέργεια
Μέθοδος Επεξεργασίας
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Οι αδρούππες ελιές είναι μεγάλες, όπως οι ελιές του Βώλου, με παχιά σάρκα, αλλά όχι ιδιαίτερα εύγεστες. Δεν τις χρησιμοποιούν για να εξάγουν λάδι (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα αδρούππα,η, 245), αλλά μόνο για βρώση (Κυπρή 1979 [2002²], λήμμα δρούππα και γρούππα,η, 140).
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
«Οι αποστολιτζ΄ιές ή καθεγρονιτζ΄ιές ελιές, που παράγουν τις αδρούππες, αποτελούν είδος ελαιόδεντρων μεταξύ ήμερης και άγριας ελιάς. Ο καρπός είναι πικρός αλλά εδώδιμος. Στην Κύπρο εντοπίζονται σε δύο περιοχές ελιές με αυτό το όνομα: στην Άλωνα της Πιτσιλιάς και στο χωριό Βρέτσια της επαρχίας Πάφου. Αναφέρονται δύο λαϊκές παραδόσεις σχετικά με την ονομασία τους, προερχόμενες από το χωριό Βρέτσια της Πάφου: "Η τοπική παράδοση αναφέρει ότι φύτρωσαν από κουκούτσια ελιών που πέταξαν εκεί οι απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας κατά την πρώτη περιοδεία τους στην Κύπρο την άνοιξη του 45 μ.Χ., όταν σταμάτησαν στο μέρος εκείνο για να ξεκουραστούν και να φάνε καθ’ οδόν προς την Πάφο. Πρόκειται βέβαια για μεταγενέστερη παράδοση, η οποία προσπαθεί να συνδέσει τα δέντρα αυτά με τους δύο αποστόλους. Πρέπει όμως να ληφθεί υπόψιν ότι ο όρος αποστόλικος-αποστόλιτζ΄οι σήμαινε στην Κύπρο και τους λινοβάμβακους (κρυπτοχριστιανούς), ίσως κατ’ επίδραση των αιρετικών αποστολικών της δυτικής Ευρώπης. Οι τελευταίοι συγκρούστηκαν με την Καθολική Εκκλησία γιατί υποστήριζαν κι ακολουθούσαν τη vita apostolica, δηλαδή την αγνή ζωή του αρχέγονου Χριστιανού. Η παρουσία ελιών αποστολικών κοντά στο λινοβαμβακικό χωριό Βρέτσια, δυνατόν ν’ αναφέρεται βασικά στον λινοβαμβακικό χαρακτήρα της περιοχής, απ’ όπου επεκτάθηκε, και παρέμεινε στις ελιές"» (Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 2, λήμμα αποστολιτζ΄ιές ελιές, 254).
Βιβλιογραφία
Γιαγκουλλής Κ. Γ. (2009), Θησαυρός Κυπριακής Διαλέκτου. Ερμηνευτικό, Ετυμολογικό, Φρασεολογικό και Ονοματολογικό Λεξικό της Μεσαιωνικής και Νεότερης Κυπριακής Διαλέκτου, Βιβλιοθήκη Κυπρίων Λαϊκών Ποιητών,70, Εκδόσεις Theopress, Λευκωσία. Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1979 [2002²]), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Α΄, Γλωσσάριον Γεωργίου Λουκά, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, XLI, Λευκωσία. Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1983 [2003²]), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Β΄, Γλωσσάριον Ξενοφώντος Π. Φαρμακίδου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, IX, Λευκωσία. Πέτρου-Ποιητού Ε. (2013), Από πού κρατάει η σκούφια τους. Λέξεις και ιστορίες από τον κόσμο της γεύσης, Εκδόσεις Επιφανίου, Λευκωσία. Παυλίδης Α. (επιμ.) (1985), Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 2, Φιλόκυπρος, Λευκωσία. Διαδικτυακή πηγή: Academic Dictionaries and Encyclopedias, «δρούπα», http://greek_greek.enacademic.com/39829/δρούπα. Πηγή φωτογραφίας: «Ώριμοι καρποί ελιάς» (Wikimedia Commons, File:Aceitunas maduras. JPG, https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/98/Aceitunas_maduras.JPG)
Ερευνητής / Καταχωρητής
Τόνια Ιωακείμ, Στάλω Λαζάρου, Κυριακή Παντελή / Πετρούλα Χατζηττοφή, Αργυρώ Ξενοφώντος
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής