Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
αρκοσελλενού(δ)ιν,το
Άγριο, εδώδιμο σέλινο, μικρού μεγέθους. Καταναλώνονται τα φύλλα και οι τρυφεροί βλαστοί του, βραστά, τηγανιτά ή σε σούπες και σάλτσες.
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Πρόκειται για άγριο, εδώδιμο σέλινο, μικρού μεγέθους (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα αρκοσελλενούδιν,το, 131). Το αρκοσελλενούιν είναι πολυετές αυτοφυόμενο φυτό. Έχει φύλλα σύνθετα με οδοντωτή περιφέρεια στα φυλλάρια. Έχει γεύση και μυρωδιά παρόμοια με αυτή του ήμερου σέλινου. Απαντά σε υγρούς χώρους, ποταμούς, πηγές, κ.λπ. (Σαββίδης 1999, 18-19).
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Επιστημονική ονομασία: Apium nodiflorum/Umbelliferae (Σαββίδης 1999, 18-19) πληθ. τα αρκοσελλενούδκια (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα αρκοσελλενούδιν,το, 131)
Μέθοδος Εξασφάλισης
Συλλογή
Μέθοδος Επεξεργασίας
Καταναλώνονται τα φύλλα και οι τρυφεροί βλαστοί βραστά, τηγανιτά ή σε σούπες και σάλτσες (Σαββίδης 1999, 18-19).
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Συγγενικό φυτό είναι το αρκοσέλλενον ή θεορής (αγριοσέλινο, επιστ. ονομασία: Ammi majus/Umbelliferae), ετήσιο φυτό. Τα φύλλα του είναι σύνθετα με φυλλάρια που έχουν οδοντωτή περιφέρεια. Το φυτό φέρει ένα κεντρικό βλαστό, που συνήθως διακλαδίζεται στο ανώτερο μέρος για να δώσει ανθοφόρες ταξιανθίες. Το αρκοσέλλενον απαντά συνήθως σε χέρσα χωράφια, όχθες ποταμών, όρια χωραφιών κ.λπ. Τα φύλλα δεν καταναλώνονται, διότι έχουν πικρή γεύση (Σαββίδης, 1999, 18-19).
Βιβλιογραφία
Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1983 [2003²]), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Β΄, Γλωσσάριον Ξενοφώντος Π. Φαρμακίδου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, IX, Λευκωσία. Σαββίδης Λ. (1999), Αγριόχορτα που τρώγονται: Από τη χλωρίδα της Κύπρου, Print today, Λευκωσία. Πηγή φωτογραφίας: «Αρκοσελλενούιν (Apium nodiflorum)» (https://en.wikipedia.org/wiki/Apium_nodiflorum#/media/File:Helosciadium_nodiflorum2.jpg)
Ερευνητής / Καταχωρητής
Στάλω Λαζάρου, Κυριακή Παντελή / Πετρούλα Χατζηττοφή, Αργυρώ Ξενοφώντος
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd