Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
παραγωγή ξιδιού,η
Description
Additional information & references
Description
Περιγραφή τεχνικής
Το ξίδι παρασκευαζόταν από τον μούστο των σταφυλιών που οι παραγωγοί θεωρούσαν ως πλεόνασμα ύστερα από το συμπλήρωμα των πιθαριών του κρασιού και την παρασκευή μουσταλευριάς ή εψήματος [σταφυλόμελου]. Μέσα στα στέμφυλα πρόσθεταν κάποτε και λίγο νερό. Ορισμένοι παραγωγοί μετέτρεπαν ολόκληρο το περιεχόμενο του πιθαριού σε ξίδι και επομένως δεν προέβαιναν σε καμιά μετάγγιση. Πολλοί πίστευαν ότι για το ξίδι έπρεπε τα σταφύλια που θα χρησιμοποιούνταν να είναι λίγο άγουρα, δηλαδή ξινά. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι όταν οι βαθμοί του μούστου σε αλκοόλ είναι κάτω από 12, τότε ο μούστος ξινίζει. Τα άγουρα σταφύλια, ως επίσης τα καμπανάρκα (δεύτερης συγκομιδής), δεν περιέχουν πολλή ζαχαρίνη και επομένως οι βαθμοί (τα γράδα) του μούστου δεν υπερβαίνουν τους 12 βαθμούς. Με τα καμπανάρκα γινόταν το κρασί με το ίδιο όνομα, καμπανάριν, που ήταν ξινό και δεύτερης ποιότητας. Αντίθετα, για την παραγωγή κρασιού από ώριμα σταφύλια πρώτης συγκομιδής, προστίθετο και λίγο νερό, μετά τη ζύμωση, για να μειωθούν τα ποσοστά του σε αλκοόλ (Ιωνάς 2001, 100-101).
Κυπριακή Ονομασία
Ελληνική ονομασία
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Μέθοδος Επεξεργασίας
Γεωργική / Αλιεία/ Κτηνοτροφία
Additional information & references
Χρονολογία χρήσης
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές αναφορές
Ιωνάς Ι. (2001), Τα παραδοσιακά επαγγέλματα της Κύπρου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, ΧΧΧVΙΙ, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Τόνια Ιωακείμ, Αργυρώ Ξενοφώντος
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd