Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
αρμαπάσ̆ης (αρμαπάσιης),ο
Είδος αγριόπαπιας.
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Πρόκειται για είδος αγριόπαπιας που «στην Κύπρο έρχεται τον χειμώνα. Ο αρσενικός έχει χρώμα βαθύ καστανοκόκκινο στην κεφαλή και στο λαιμό, τα δε μάτια του είναι κόκκινα σαν ρουμπίνια. Το στήθος και το κάτω μέρος της ουράς είναι μαύρο, ενώ η ράχη κι η κοιλιά του γκριζοκαφέ. Τα πόδια του είναι γκριζογάλανα. Η θηλυκιά έχει χρώμα καφέ, με ασπριδερές αποχρώσεις στο πρόσωπο. Έχει μέγεθος περί τα 18 εκατοστόμετρα. Ο αρμπάσιης είναι πάπια που καταδύεται για να βρει την τροφή της. Κολυμπά με την κεφαλή και το λαιμό μέσα στο νερό. Συνήθως κυκλοφορεί για να βρει την τροφή της την αυγή και το ηλιοβασίλεμα. Γεννά στην Ευρώπη και στην Ασία, διαχειμάζει δε στις μεσογειακές χώρες και στην Αφρική. Είναι πάπια του γλυκού νερού, μα πολλές φορές απαντάται και σε αλμυρά νερά. Στην Κύπρο απαντάται στους υδατοφράκτες της Αθαλάσσας, των Κουκλιών, της Γερμασόγειας και του Κοκκινόκρεμμου, καθώς και στις λίμνες κοντά στην Αμμόχωστο και στον Αρχάγγελο, στις αλυκές της Λάρνακας και Λεμεσού και στους βάλτους του Συριανοχωριού» (Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 2, λήμμα αρμαπάσ΄ιης,ο, 308).
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
ΕΤΥΜ. < τουρκ. almabas [κοκκινοκέφαλος] (Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 2, λήμμα αρμαπάσ΄ιης,ο, 308) Επιστημονική ονομασία: Aythya ferina, της οικογένειας Anatidae (Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 2, λήμμα αρμαπάσ΄ιης,ο, 308)
Μέθοδος Εξασφάλισης
Κυνήγι
Μέθοδος Επεξεργασίας
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφία
Παυλίδης Α. (επιμ.) (1985), Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 2, Φιλόκυπρος, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Κυριακή Παντελή, Αργυρώ Ξενοφώντος
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd