Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
αρκάππης,ο
Η αγριοαχλαδιά.
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Πρόκειται για την αγριοαχλαδιά, αχλαδιά σε άγρια κατάσταση, δηλαδή. «Χρησιμοποιείται σαν υποκείμενο που δέχεται εμβόλια ήμερης αχλαδιάς διαφόρων ποικιλιών» (Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 2, λήμμα αρκάππης,ο, 292). «Είναι δέντρο (μεγάλος θάμνος) συγγενικό με την αχλαδιά, αλλά τα φύλλα του είναι πιο στενά, λογχοειδή. Τα άνθη είναι άσπρα και ο καρπός, το αγριοχλάδι, έχει στυφή γεύση. Το φυτό απαντά σε θαμνώδεις και δασώδεις περιοχές» (Σαββίδης 1999, 26).
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
ΕΤΥΜ. < άρκος [άρκος,ο = ο άγριος] + άπιος (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα αρκάππης - αρκάππιος - αγράππης,ο, 75) Επιστημονική ονομασία: Αππιδέα η συριακή (Pyrus syriacus), αγγλ. Wild pear, της οικογένειας Μηλεωδών (Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 2, λήμμα αρκάππης,ο, 292) Κατά τον Γεώργιο Λουκά η αγριοαπιδιά, αχλαδιά, όχνη ή όγνη. Στην κυπριακή διάλεκτο ο ίδιος χρησιμοποιεί και τη λέξη αργγάππης (Κυπρή 1979 [2002²], λήμμα αρκάππης,ο, 62).
Μέθοδος Εξασφάλισης
Συλλογή
Μέθοδος Επεξεργασίας
Ο καρπός όταν ωριμάσει τρώγεται φρέσκος.
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφία
Γιαγκουλλής Κ. Γ. (2009), Θησαυρός Κυπριακής Διαλέκτου. Ερμηνευτικό, Ετυμολογικό, Φρασεολογικό και Ονοματολογικό Λεξικό της Μεσαιωνικής και Νεότερης Κυπριακής Διαλέκτου, Βιβλιοθήκη Κυπρίων Λαϊκών Ποιητών,70, Εκδόσεις Theopress, Λευκωσία. Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1979 [2002²]), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Α΄, Γλωσσάριον Γεωργίου Λουκά, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, XLI, Λευκωσία. Παυλίδης Α. (επιμ.) (1985), Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 2, Φιλόκυπρος, Λευκωσία. Σαββίδης Λ. (1999), Αγριόχορτα που τρώγονται: Από τη χλωρίδα της Κύπρου, Print today, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Κυριακή Παντελή, Αργυρώ Ξενοφώντος
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd