Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
αντζούγια,η
Ψάρι της θάλασσας.
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
αντζούγια, αντσούγια Ψάρι μήκους 15-20εκ., που μοιάζει με τη σαρδέλα, με διαφορά ότι η αντζούγια έχει την πάνω σιαγόνα πιο πλατιά από την κάτω, ενώ στη σαρδέλα συμβαίνει το αντίθετο. Έχει σώμα λεπτό και στενόμακρο με μεγάλα λέπια κι ένα μικρό ραχιαίο πτερύγιο με μαλακές ακτίνες. Η ουρά της είναι διχαλωτή. Έχει στρόγγυλο ρύγχος και μεγάλο στόμα, το οποίο χρησιμεύει στο φιλτράρισμα του πλανγκτόν. Η ράχη της έχει χρώμα μπλέ προς το πράσινο, τα πλευρά της είναι ασημένια και η κοιλιά της ασπροασημένια.
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Επιστημονική ονομασία: Engraulis encrasicolus/Engraulidae (Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 2, λήμμα αντζούγια, 212) Ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης ερμηνεύει τη λέξη ως τον παστό γαύρο. Η ετυμολογία που δίνει είναι η εξής: Αντιδάν. < ιταλ. acciuga < δημώδ. λατ. *apiu(v)a < αρχ. ἀφύη «είδος μικρού ψαριού», αβεβ. ετύμου, ίσως < ἀ- στερητ. + φύω, οπότε η λ. θα δήλωνε πιθ. όλα τα μικρά ψάρια (Μπαμπινιώτης 2005, λήμμα αντσούγια και αντζούγια,η, 215).
Μέθοδος Εξασφάλισης
Αλιεία
Μέθοδος Επεξεργασίας
Ψαρεύεται με δίχτυα με τις τράτες. Καταναλώνεται τηγανητή, παστή ή κονσέρβα (εισαγόμενη συνήθως).
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Κινείται αγεληδόν στις κυπριακές θάλασσες και τα καλοκαίρια πλησιάζει στις ακτές. Εισάγεται συχνά παστή και σε κονσέρβες. Ιδιαίτερα γνωστές είναι οι παστές αντζούγιες Καλλονής (Λέσβου).
Βιβλιογραφία
Μπαμπινιώτης Γ. (2005), Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας. Με σχόλια για τη σωστή χρήση των λέξεων. Ερμηνευτικό, Ορθογραφικό, Ετυμολογικό, Συνωνύμων-Αντιθέτων, Κυρίων Ονομάτων, Επιστημονικών Όρων, Ακρωνυμίων, Κέντρο Λεξικολογίας, Αθήνα. Παυλίδης Α. (επιμ.) (1985), Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 2, Φιλόκυπρος, Λευκωσία. Vida A. (2007), 365 ψάρια, Ελευθερουδάκης.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Κυριακή Παντελή, Αργυρώ Ξενοφώντος
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd