Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
αντελούνικον - αμπελούνικον,το
Ποικιλία σύκου.
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Σύμφωνα με τη Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, πρόκειται για σύκα «μεγάλου μεγέθους, με λευκόχρωμο εξωτερικό περίβλημα, εσωτερικά όμως ο καρπός είναι κόκκινος, με γλυκόξινη γεύση». Παράγονται από την «αντελούνιτζ΄η συκιά» (Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 2, λήμμα αντελούνικα και λήμμα αντελούνιτζ΄η,η, 212). Το ίδιο σημειώνει και ο Ξενοφών Π. Φαρμακίδης στο λήμμα αντελούνιτζ̆η (πληθ. αντελούνιτζ̆ες) του Γλωσσαρίου του: Πρόκειται για είδος συκιάς, της οποίας οι καρποί, τα σύκα, δηλαδή, ονομάζονται αντελούνικα. Τα αντελούνικα είναι ευμεγέθη λευκά εξωτερικώς και κόκκινα εσωτερικώς, με γλυκόξινη γεύση (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα αντελούνιτζ̆η,η, 127). Κατά τον Κωνσταντίνο Γ. Γιαγκουλλή, πρόκειται για ποικιλία μικρού μαύρου σύκου που παράγεται κυρίως στην Τιλλιριά (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα αμπελούνικον - αντελούνικον,το, 52).
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Η αντελούνιτζ̆η συκιά ονομάζεται και αντουλούνιτζ̆η και τα σύκα που παράγει αντουλούνικα (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα αντελούνιτζ̆η,η, 127).
Μέθοδος Εξασφάλισης
Συστηματική καλλιέργεια
Μέθοδος Επεξεργασίας
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφία
Γιαγκουλλής Κ. Γ. (2009), Θησαυρός Κυπριακής Διαλέκτου. Ερμηνευτικό, Ετυμολογικό, Φρασεολογικό και Ονοματολογικό Λεξικό της Μεσαιωνικής και Νεότερης Κυπριακής Διαλέκτου, Βιβλιοθήκη Κυπρίων Λαϊκών Ποιητών,70, Εκδόσεις Theopress, Λευκωσία. Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1983 [2003²]), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Β΄, Γλωσσάριον Ξενοφώντος Π. Φαρμακίδου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, IX, Λευκωσία. Παυλίδης Α. (επιμ.) (1985), Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 2, Φιλόκυπρος, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Κυριακή Παντελή, Αργυρώ Ξενοφώντος
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd