Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
άνεθον,το - άνηθος,ο
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
άνηθο, άνηθος Καλλιεργήσιμο μονοετές φυτό, ύψους 20-80εκ. Τα φύλλα του είναι πτερωτά νηματοειδή, τα άνθη του κίτρινα, ο βλαστός του γραμμωτός και η ρίζα του γογγυλώδης (Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 2, λήμμα άνεθον ή άνηθος, 185). Ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης ορίζει το άνηθο/τον άνηθο ως αρωματικό φυτό που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον μαϊντανό και χρησιμοποιείται φρέσκο στη μαγειρική (Μπαμπινιώτης 2005, λήμμα άνηθος,ο, 185).
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
ΕΤΥΜ. Ο Μπαμπινιώτης σημειώνει πως η λέξη άνηθος δεν έχει πληθυντικό και την ετυμολογεί ως εξής: < αρχ. ἄνηθον, αγν. ετύμου πιθ. δάνειο ασιατικής προέλ. (Μπαμπινιώτης 2005, λήμμα άνηθος,ο, 185). Επιστημονική ονομασία: Άνηθον το βαρύοσμον - Anethum graveolens («έντονο άρωμα») της οικογένειας Σκιαδανθών (Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 2, λήμμα άνεθον ή άνηθος, 185).
Μέθοδος Εξασφάλισης
Συστηματική καλλιέργεια
Μέθοδος Επεξεργασίας
Χρησιμοποιείται στη μαγειρική ως άρτυμα (Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 2, λήμμα άνεθον ή άνηθος, 185).
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Κατά την αρχαιότητα, παρασκεύαζαν από τα άνθη του το «ανήθινον μύρον». Επίσης παρασκεύαζαν αιθέριο έλαιο από τους καρπούς του, το οποίο ήταν μυοχαλαρωτικό και χρησιμοποιούνταν από τους αθλητές για επάλειψη (Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 2, λήμμα άνεθον ή άνηθος, 185).
Βιβλιογραφία
Μπαμπινιώτης Γ. (2005), Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας. Με σχόλια για τη σωστή χρήση των λέξεων. Ερμηνευτικό, Ορθογραφικό, Ετυμολογικό, Συνωνύμων-Αντιθέτων, Κυρίων Ονομάτων, Επιστημονικών Όρων, Ακρωνυμίων, Κέντρο Λεξικολογίας, Αθήνα. Παυλίδης Α. (επιμ.) (1985), Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 2, Φιλόκυπρος, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Κυριακή Παντελή, Αργυρώ Ξενοφώντος
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd