Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
ακτινίδιο,το
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
ακτινίδιο Πρόκειται για τον καρπό του φυτού Actinidia chinensis. Είναι χνουδωτός σε σχήμα και μεγέθους λεμονιού και κατάγεται από την Κίνα. Έχει καστανό χρώμα και χυμώδη σάρκα (Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 1, λήμμα ακτινίδιον,το, 327). Ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης σημειώνει για το ακτινίδιο πως πρόκειται για φυλλοβόλο θάμνο με χώρα προέλευσης την Κίνα, ο οποίος καλλιεργείται για τους καρπούς του. Ακτινίδιο ορίζεται επίσης ο μικρός ωοειδής εδώδιμος καρπός του ομώνυμου φυτού με χνουδωτό, καταπράσινο φλοιό και χυμώδες αρωματικό περιεχόμενο (Μπαμπινιώτης 2005, λήμμα ακτινίδιο,το, 112).
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
ΕΤΥΜ. Ελληνογενής ξεν. όρ., > ακτίνα + υποκ. επίθημα -ίδιο, <νεολατ. actinidium chinense, λόγω της κινεζικής καταγωγής του φυτού (Μπαμπινιώτης 2005, λήμμα ακτινίδιο,το, 112) Επιστημονική ονομασία: actinidia chinensis (Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 1, λήμμα ακτινίδιον,το, 327)
Μέθοδος Εξασφάλισης
Συστηματική καλλιέργεια
Μέθοδος Επεξεργασίας
Καταναλώνεται φρέσκο ή αποξηραμένο και χρησιμοποιείται στην παρασκευή σαλάτων. Επίσης, γίνεται μαρμελάδα και κομπόστο (Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 1, λήμμα ακτινίδιον,το, 327).
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Χαρακτηριστική είναι η ακτινωτή διάταξη των πυρήνων του, καθώς και η υψηλότατη περιεκτικότητα των καρπών του σε βιταμίνη C (Μπαμπινιώτης 2005, λήμμα ακτινίδιο,το, 112).
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Εισήχθη στην Κύπρο το 1978 από το Υπουργείο Γεωργίας και Φυσικών Πόρων (Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 1, λήμμα ακτινίδιον,το, 327).
Βιβλιογραφία
Μπαμπινιώτης Γ. (2005), Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας. Με σχόλια για τη σωστή χρήση των λέξεων. Ερμηνευτικό, Ορθογραφικό, Ετυμολογικό, Συνωνύμων-Αντιθέτων, Κυρίων Ονομάτων, Επιστημονικών Όρων, Ακρωνυμίων, Κέντρο Λεξικολογίας, Αθήνα. Παυλίδης Α. (επιμ.) (1984), Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 1, Φιλόκυπρος, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Κυριακή Παντελή, Αργυρώ Ξενοφώντος
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd