Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
διατροφικές συνήθειες αμπελουργών
Περιγράφονται οι διατροφικές συνήθειες κατά τη διάρκεια των αμπελουργικών εργασιών.
Description
Additional information & references
Description
Περιγραφή Σιτηρεσίου
Η νοικοκυρά σηκωνόταν από το πρωί να κάνει τη λαρτοτη(γ)άνισην [λαρτοτη(γ)άνιση,η = τηγάνισμα με λίπος και κομμάτια λαρδιού με κρεμμύδι και ψωμί] και να γεμίσει την καντήλαν [καντήλα,η = το ποτήρι] με κρασί ή ζιβανίαν του προγεύματος. Θα ετοίμαζε επίσης το καλάθι για το μπούκκωμαν [μπούκκωμαν,το = πρόγευμα] και το μεσημεριανό στο χωράφι. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, ο ιδιοκτήτης, ή σε περίπτωση απειρίας του, ο επιστάτης φώναζε κάθε τόσο: «Στύππαν τζ̆αι λούκκον-πιννιάν τζ̆αι βούκκον» παρακινώντας όσους δούλευαν να σερβιριστούν με μεζέ και κρασί από τα πανέρια των κοπέλων που πηγαινοέρχονταν για να τα προσφέρουν, μέσα στο χωράφι. Πάνω στα γαϊδούρια μεταφέρονταν και τα σταμνιά με το νερό για τους τρυγητές. Η δουλειά που άρχιζε από το πρωί διακοπτόταν πριν το μεσημέρι. Κατά τις εννιά η ώρα όλοι σταματούσαν για το μπούκκωμαν. Η γυναίκα του ιδιοκτήτη είχε για το σκοπό αυτό ετοιμάσει ένα καλάθι με τα αναγκαία: χαλλούμι, σταφύλια, κρεμμύδια και τελευταία καμιά τομάτα και κανένα αγγούρι. Η ανάπαυλα δεν διαρκούσε περισσότερο από μισή ώρα και όλοι ξανάπιαναν δουλειά για να ξανασταματήσουν το μεσημέρι. Όλοι κάθονταν γύρω από το καλάθι και έτρωγαν πιλάφι, ελιές, λουκάνικα, λαρδί, πολτόν [πολτός,ο = σταφυλόμελο με νερό] και κρασία ή ζιβανίαν [ζιβανία,η = κυπριακό είδος τσίπουρου] «για καλήν ευλογίαν και στερέωσιν», που είχε φέρει η γυναίκα του ιδιοκτήτη. Ήταν απλά διαλείμματα για έκφραση ευχαριστιών και ευχών προς τον ιδιοκτήτη: «Φυτόν τζι’ αναρήν με το μέλιν - Σ΄(υγ)είαν σου τζαί να τα σσα’ιρεσαι [Φυτό και μυζήθρα με το μέλι - Στην υγειά σου και να το χαίρεσαι]». Μετά το μεσημεριανό, έγερναν για να ξαποστάσουν, έστω και για κανένα μισάωρο, κάτω από τη σκιά των κουζούπων [κουζούπα,η = το αμπέλι] ή ενός θάμνου. Η δουλειά ξανάρχιζε αμέσως μετά και συνεχιζόταν ως το τέλος της ημέρας. Το πραγματικό γλέντι θα γινόταν μετά το φύτεμα του αμπελιού. Όταν τελείωνε το αμπελοφύτεμα λεγόταν η ευχή: «Ευλοημένα τζ̆αι καρποφορημένα», εννοώντας τα φυτά. Πήγαιναν δε όλοι στο σπίτι του ιδιοκτήτη και άρχιζε το φαγοπότι που ήταν, απ’ ότι λέγεται, τρικούβερτο (Ιωνάς 2001, 83, 86, 89-90).
Διαφοροποίηση ανάλογα με το δημογραφικό προφίλ
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές αναφορές
Ιωνάς Ι. (2001), Τα παραδοσιακά επαγγέλματα της Κύπρου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, ΧΧΧVΙΙ, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Τόνια Ιωακείμ, Αργυρώ Ξενοφώντος
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd