Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
σουτζ̆ούκκος (σουτζούκκος),ο
Είδος κυπριακού γλυκύσματος με μουσταλευριά και ξηρούς καρπούς.
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Πρόκειται για κυπριακό γλύκυσμα, κυλινδρικού σχήματος, με μούστο και ξηρούς καρπούς.
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
ΕΤΥΜ. < τουρκ. sucuk (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα σουτζ̆ούκκος,ο, 439; Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Σουντζούκος, 140) (περσ. zīcak - zīçak) (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα σουτζ̆ούκκος,ο, 439)
Μέθοδος Εξασφάλισης
Άλλο
Μέθοδος Επεξεργασίας
Για την παρασκευή του σουτζ̆ούκκου οι γυναίκες έβραζαν χυμό σταφυλιού με ασπρόχωμα από την Πάφο ή με στάχτη μέχρι να γίνει γυαλιστός με ξανθόφαιο χρώμα. Πρόσθεταν αλεύρι και ροδόσταγμα και τον έβραζαν μέχρι να γίνει χυλός. Σε κλωστή περνούσαν καθαρισμένα αμύγδαλα ή καρύδια που τα εμβάπτιζαν πολλές φορές στον χυλό και τον άφηναν στον ήλιο να στεγνώσει (Υπουργείο Γεωργίας 2009, Παραδοσιακά προϊόντα από χυμό σταφυλιού, 1-2). Ο σουτζ̆ούκκος παρασκευάζεται με κράμα αμύλου και χυμού σταφυλιού, βρασμένου, έτσι ώστε να καταστεί κρέμα, έχοντας το πάχος του μελιού. Γίνεται με τον ίδιο τρόπο που γίνονται τα κεριά και οι λαμπάδες. Σε λεπτό νήμα παιρνούν με βελόνι ενδοκάρπια αμυγδάλων ή καρυδιών αποφλουδισμένων και το εμβαπτίζουν σε λέβητα που περιέχει το προαναφερόμενο κράμα. Το νήμα με τους καρπούς λαμβάνει το πρώτο στρώμα και αναρτάται κατόπιν σε ευάερο και ευήλιο μέρος, ώσπου να στραγγίξει. Έπειτα, με τον ίδιο τρόπο δίνουν δεύτερο, τρίτο και τέταρτο στρώμα, αναλόγως του πάχους που θέλει ο καθένας. Ακολούθως, το γλύκυσμα φυλάγεται. Διατηρείται πολλούς μήνες, ακόμα και ολόκληρο έτος (Κυπρή 1989, λήμμα σουτζ̆ιούκκος,ο, 292). ** Για τη συνταγή του γλυκύσματος, βλ. σ̆ουσ̆ούκκος,ο στην κατηγορία Παραδοσιακές Συνταγές.
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Καταναλωνόταν και καταναλώνεται ως γλυκό. Σήμερα πωλείται στα πανηγύρια. Είναι γλύκυσμα περιζήτητο, ιδίως στα χωριά, τα οποία δεν έχουν αμπέλια, αλλά και στις πόλεις (Κυπρή 1989, λήμμα σουτζ̆ιούκκος,ο, 292).
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Χειρωνάκτες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Σε μερικά χωριά παρασκεύαζαν σουτζ̆ούκκο με χαρουπόμελο. Αυτός ήταν εύγεστος επίσης αλλά είχε μαύρο χρώμα (Ιωνάς 2001, 106).
Βιβλιογραφία
Γιαγκουλλής Κ. Γ. (2009), Θησαυρός Κυπριακής Διαλέκτου. Ερμηνευτικό, Ετυμολογικό, Φρασεολογικό και Ονοματολογικό Λεξικό της Μεσαιωνικής και Νεότερης Κυπριακής Διαλέκτου, Βιβλιοθήκη Κυπρίων Λαϊκών Ποιητών,70, Εκδόσεις Theopress, Λευκωσία. Ιωνάς Ι. (2001), Τα παραδοσιακά επαγγέλματα της Κύπρου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, ΧΧΧVΙΙ, Λευκωσία. Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1989), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Γ΄, Γλωσσάριον Ιωάννου Ερωτοκρίτου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, XIV, Λευκωσία. Πέτρου-Ποιητού Ε. (2013), Από πού κρατάει η σκούφια τους. Λέξεις και ιστορίες από τον κόσμο της γεύσης, Εκδόσεις Επιφανίου, Λευκωσία. Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2006), Παραδοσιακά προϊόντα από χυμό σταφυλιού (Ππαλουζές, Κκιοφτέρι, Έψημα, Γρούτα και Σουτζιούκκος), Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία. Πηγή φωτογραφίας: «Σουτζ̆ούκκος» (Υπουργείο Γεωργίας)
Ερευνητής / Καταχωρητής
Δήμητρα Δημητρίου, Αργυρώ Ξενοφώντος, Τόνια Ιωακείμ
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd