Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
μακαρόνια τρυπητά,τα
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Πρόκειται για μακαρόνια που στη μέση είχαν τρύπα.
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Ονομάζονταν επίσης μακαρόνια της σμίλας, σμιλωτά και μακαρόνια ροβανάτα (Κυπρή - Πρωτοπαπά 2003, 262).
Μέθοδος Εξασφάλισης
Άλλο
Μέθοδος Επεξεργασίας
Για τη παρασκευή των τρυπητών μακαρονιών, οι γυναίκες τα τύλιγαν σε σμίλα ή σε σκλινίτζ̆ια, τα έτριβαν για να γίνουν λεπτά και, αφού αφαιρούσαν τη σμίλα, τα έκοβαν σε μικρότερα κομμάτια μήκους πέντε εκατοστών. Τα άφηναν να αποξηρανθούν στον ήλιο μέσα σε τσέστους (Κυπριανού 1992, 69; Κυπρή - Πρωτοπαπά 2003, 262). ** Για τη συνταγή του συγκεκριμένου είδος μακαρονιών, βλ. λήμμα μακαρόνια τρυπητά (με σκλινίτζ̆ιν),τα στην κατηγορία Παραδοσιακές Συνταγές.
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Τα μακαρόνια τα παρασκεύαζαν κυρίως τους θερινούς μήνες, κατά τη διάρκεια του θερισμού. Συνήθως, η διαδικασία αυτή λάμβανε χώρα τα βράδια σε φιλικές ή συγγενικές συγκεντρώσεις των γυναικών με κουβεντούλα (Κυπρή - Πρωτοπαπά 2003, 260). Συνήθιζαν να τα βράζουν σε ζωμό κότας και να τα σερβίρουν με τριμμένο χαλλούμιν ή αναρή (Κυθρεώτης 1978, 15). Στο χωριό Περιστερωνοπηγή τα παρασκεύαζαν κοκκινιστά με περιστέρια, ενώ στο χωριό Λύση τα εβραζαν σε μέλι ή χαρουπόμελο (Κυπρή - Πρωτοπαπά 2003, 260). Ακόμα, την περίοδο του θερισμού, τις Κυριακές και τις γιορτινές ημέρες, οι θεριστές έτρωγαν για μεσημεριανό μακαρόνια τρυπητά που παρασκεύαζε η γυναίκα του εργοδότη με τη βοήθεια των εργατριών. Τις μέρες αυτές, οι εργάτριες πήγαιναν στο σπίτι του μάστρου και έφτιαχναν τα μακαρόνια για να τα μαγειρέψει η μαστόρισσα (γυναίκα του) την επόμενη ημέρα. Σύμφωνα με μαρτυρίες από το Παλαίκυθρο τα μακαρόνια θεωρούνταν επίσημο φαγητό για τους εργάτες που ήταν σαφώς διαφοροποιημένο από το καθημερινό πιλάφι πλιγούρι (Κυπριανού 1992, 69).
Εορταστικές Περιστάσεις
Τα τρυπητά μακαρονια ηταν ιδιαίτερο έδεσμα που παρασκευαζόταν και στον γάμο. Σε πολλά χωριά τα τρυπητά μακαρόνια βράζονταν την Τρίτη μετά τον γάμο, ενώ σε άλλα την Κυριακή, την ημέρα του γάμου. Ακόμα, άλλοτε τα μακαρόνια τα έφτιαχνε η νύφη, άλλοτε η μητέρα της και άλλοτε οι φιλενάδες της νύφης (Κυπρή - Πρωτοπαπά 2003, 220-222).
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Ηλικιωμένοι, Θηλάζουσες, Παιδιά, Χειρωνάκτες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφία
Κυθρεώτης Ι. (1978), «Κυπριακά Ζυμαρικά», Λαογραφική Κύπρος 8,22, 15-16. Κυπρή Θ. - Πρωτοπαπά Κ. Α. (2003), Παραδοσιακά ζυμώματα της Κύπρου. Η χρήση και η σημασία τους στην εθιμική ζωή, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, ΧVIII, Λευκωσία. Κυπριανού Π. Χρ. (1992), «Λαογραφικά του Παλαίκυθρου», Λαογραφική Κύπρος 42 (παράρτημα), 1-101. Πηγή φωτογραφίας: «Μακαρόνια τρυπητά» (Δήμητρα Δημητρίου, 2010)
Ερευνητής / Καταχωρητής
Δήμητρα Δημητρίου, Αργυρώ Ξενοφώντος
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd