Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
μακαρόνια ροανάτα ή κουλλουρωτά,τα
Λεπτά μακαρόνια.
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Πρόκειται για μακαρόνια που έμοιαζαν με τα σημερινά σπαγγέτι.
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
ΕΤΥΜ. Από το νήμα της ροδάνης, που είναι λεπτό, ευλίγιστο, επίμηκες (Πέτρο-Ποιητού 2013, λήμμα Ροβανάτα ή Ροδανάτα, 126). Τα μακαρόνια αυτά ονομάζονταν κουλλουρωτά επειδή για την παρασκευή τους έτριβαν το ζυμάρι με τα δάκτυλα, έτσι ώστε μακρόστενες λωρίδες ζυμαριού να σχηματιστούν. Ακόμα, ονομάζονταν τριφτά, κοφτά, κορασίσιμα και σκουλουκωτά (Κυπρή - Πρωτοπαπά 2003, 262).
Μέθοδος Εξασφάλισης
Άλλο
Μέθοδος Επεξεργασίας
Τα μακαρόνια παρασκευάζονταν με σκληρό σιτάρι. Οι νοικοκυρές αφού έφτιαχναν το ζυμάρι με αλεύρι, νερό και λίγο λάδι, το έτριβαν μέχρι να πάρει κουλουριαστό σχήμα. Στη συνέχεια, το έκοβαν σε μικρότερα κομμάτια (Κυπρή - Πρωτοπαπά 2003, 260).
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Τα μακαρόνια παρασκευάζονταν κυρίως τους θερινούς μήνες, κατά τη διάρκεια του θερισμού (Κυπριανού 1992, 69). Όπως αναφέρει ο Ανδρέας Προδρόμου, η παρασκευή του ζυμαριού για τα μακαρόνια ήταν τέχνη, αφού έπρεπε να πλάθεται εύκολα. Συνήθως, η διαδικασία αυτή λάμβανε χώρα τα βράδια σε φιλικές ή συγγενικές συγκεντρώσεις των γυναικών με κουβεντούλα (Προδρόμου 1982, 134). Αφού τα έκοβαν, τα τοποθετούσαν σε τσέστον και τα αποξήραιναν στον ήλιο. Με τον τρόπο αυτό τα κατανάλωναν όλο τον χρόνο (Κυπρή - Πρωτοπαπά 2003, 260). Συνήθιζαν να τα καταναλώνουν βραστά με βούτυρο ή/και λίπος από χοίρο. Τα σέρβιραν με τρίμμαν συνήθως χαλλούμιν ή αναρή και δυόσμο (Κυθρεώτης 1978, 15).
Εορταστικές Περιστάσεις
Τα κουλλουρωτά μακαρόνια δεν χρησιμοποιούνταν σε κάποια εορταστική περίσταση.
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Εγκυες, Ηλικιωμένοι, Θηλάζουσες, Παιδιά, Χειρωνάκτες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφία
Κυθρεώτης Ι. (1978), «Κυπριακά Ζυμαρικά», Λαογραφική Κύπρος 8,22, 15-16. Κυπρή Θ. - Πρωτοπαπά Κ. Α. (2003), Παραδοσιακά ζυμώματα της Κύπρου. Η χρήση και η σημασία τους στην εθιμική ζωή, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, ΧVIII, Λευκωσία. Κυπριανού Π. Χρ. (1992), «Λαογραφικά του Παλαίκυθρου», Λαογραφική Κύπρος 42 (παράρτημα), 1-101. Πέτρου-Ποιητού Ε. (2013), Από πού κρατάει η σκούφια τους. Λέξεις και ιστορίες από τον κόσμο της γεύσης, Εκδόσεις Επιφανίου, Λευκωσία. Προδρόμου Α. (1982), «Παρασκευάσματα από σιτάρι», Λαογραφική Κύπρος 12,32, 133-134.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Δήμητρα Δημητρίου, Αργυρώ Ξενοφώντος, Τόνια Ιωακείμ
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd