Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
αγκάθθινον στεφάνι του Χριστού,το
Κουλούρι, όμοιο με το αγκάθινο στεφάνι του Χριστού.
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
κουλούρι, όμοιο με το αγκάθινο στεφάνι του Χριστού
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Ονομαζόταν και απλά στεφάνι του Χριστού.
Μέθοδος Εξασφάλισης
Άλλο
Μέθοδος Επεξεργασίας
Στο κουλούρι αυτό έδιναν μορφή στεφανιού, γι' αυτό και ονομαζόταν αγκάθθινον στεφάνι του Χριστού. Έκοβαν την κυκλική περίμετρό του με ψαλίδι, έτσι ώστε να σχηματιστούν προεξοχές που να μοιάζουν με αγκάθια. Στην περιοχή της Σκυλλούρας το διακοσμούσαν με σταφίδες ή κουφέτα (Κυπρή - Πρωτόπαπα 2003, 127-128).
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Το αγκάθθινον στεφάνι του Χριστού ήταν πασχαλινό έδεσμα που παρασκευαζόταν τη Μ. Πέμπτη ή το Μ. Σάββατο. Συνήθιζαν να το παρασκευάζουν τη Μ. Εβδομάδα στο χωριό Γύψου, αντί του σταυροκούλλουρου. Όπως το σταυροκούλλουρον, έτσι και το στεφάνι το κρεμούσαν στο τοίχο και το έτρωγαν μετά από σαράντα ημέρες (Κυπρή - Πρωτόπαπα 2003, 127-128).
Συμβολικές Χρήσεις
Το στεφάνι συμβόλιζε το αγκάθινο στεφάνι του Χριστού (Κυπρή - Πρωτόπαπα 2003, 127-128).
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφία
Κυπρή Θ. - Πρωτοπαπά Κ. Α. (2003), Παραδοσιακά ζυμώματα της Κύπρου. Η χρήση και η σημασία τους στην εθιμική ζωή, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, ΧVIII, Λευκωσία. Πηγή φωτογραφίας: «Παρασκευή πασχαλινών ζυμωμάτων» (Υπουργείο Γεωργίας)
Ερευνητής / Καταχωρητής
Δήμητρα Δημητρίου / Πετρούλα Χατζηττοφή, Αργυρώ Ξενοφώντος
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd