Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Το ψάρι στη διατροφή των Κυπρίων
Ο ρόλος του ψαριού στη δίαιτα των Κυπρίων
Description
Additional information & references
Description
Περιγραφή Σιτηρεσίου
Η κατανάλωση ψαριού στην Κύπρου ήταν παραδοσιακά πολύ περιορισμένη. Οι λίγες αναφορές που συναντάμε για το ψάρι στις λαογραφικές πηγές και τα κείμενα των περιηγητών αφορούν συντηρημένες μορφές του, κυρίως της ρέγγας. Ενδεικτικά αναφέρεται η αναφορά του Ν. Λεοντίου (1983) στο μεσημεριανό γεύμα των βοσκών, το οποίο συχνά περιείχε και ρέγγα.
Διαφοροποίηση ανάλογα με το δημογραφικό προφίλ
Σύμφωνα με τον Χατζηκώστα (1986) για τους Κύπριους χωρικούς το ψάρι αποτελούσε είδος πολυτελείας που μόνο περιστασιακά μπορούσαν να τρώνε. Στις παραλιακές περιοχές υπήρχε συχνότερη κατανάλωση ψαριών απ' ότι στο εσωτερικό της νησού. Στα βόρεια παράλια, ιδιαίτερα γνωστός ήταν ο σκάρος (Euscarus Gretensis) τον οποίο οι ντόπιοι μαγείρευαν συχνά "οφτό" στα κάρβουνα, αλλά και γιαχνί στην κατσαρόλα (Εκδόσεις "Ριζοκάρπασον", 2010).
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Η θαλάσσια πανίδα στα νερά της Κύπρου ήταν από τη αρχαιότητα φτωχή (Knapp A.B., 1994). Φαίνεται ότι το γεγονός αυτό συνέβαλε στην μικρή ανάπτυξη της αλίειας που παρατηρείται στο νησί.
Βιβλιογραφικές αναφορές
Χατζηκώστας Λ. (1986) Τα κουκιά στη δίαιτα και την παράδοση του λαού μας, Λαογραφική Κύπρος, ΙΣΤ΄ (36), 103-107. Λεοντίου Ν. (επιμ.) (1983) Άσσια, Ζωντανές μνήμες βαθιές ρίζες μηνύματα επιστροφής, Πολιτιστικός Σύνδεσμος «Η Άσσια», Λευκωσία σ. 132. Knapp A.B. [with Held S. O. and Manning S. W.] (1994) The Prehistory of Cyprus: Problems and Prospsects, Journal of World, 8 (4), 377-453. Εκδόσεις "Ριζοκάρπασον" (2010) Ριζοκαρπασίτικες συνταγές. Ανάκτηση από: http://www.rizokarpason.com/sintages1.htm
Ερευνητής / Καταχωρητής
Αντωνία Ματάλα, Βαρβάρα Γιάγκου
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd