Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
αβκολέμονη (σούπα),η
Σούπα ρύζι αβγολέμονο.
Name - Recipe
Functional Role
Additional information & references
Name - Recipe
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Σούπα αβγολέμονο με ρύζι: Σε βραστό ζωμό από κρέας προστίθεται ρύζι. Όταν ψηθεί, προστίθενται κρόκοι αβγών χτυπημένοι μαζί με χυμό λεμονιού. Για πιο αφράτη σούπα προστίθενται και τα ασπράδια των αβγών, αφού χτυπηθούν χωριστά. Προστίθεται επίσης αλάτι και πιπέρι (Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 3, λήμμα αυκολέμονη,η, 70-71).
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
ΕΤΥΜ. αβγολέμονη < αβγό + λεμόνι
Υλικά Συνταγής
1 φλιτζάνι ρύζι 5 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου ή κρέατος που έχουμε βράσει προηγουμένως 2 αβγά ⅓ φλιτζανιού χυμό λεμονιού αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση Συνταγής
Βράζουμε τον ζωμό και προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι να ψηθεί. Σβήνουμε τη φωτιά. Κτυπούμε καλά τα αβγά και προσθέτουμε το λεμόνι, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέτουμε στο μείγμα αβγών λίγο-λίγο τον ζωμό, ανακατεύοντας συνεχώς. Τέλος, ρίχνουμε πίσω στην κατσαρόλα σιγά-σιγά το αβγολέμονο και ανακατεύουμε συνεχώς. Τοποθετούμε ξανά την κατσαρόλα στη φωτιά να πάρει μια βράση και σερβίρουμε τη σούπα μαζί με το κοτόπουλο (Υπουργείο Γεωργίας 2010, Κυπριακά παραδοσιακά παρασκευάσματα, 15).
Μέθοδος Μαγειρέματος
βράσιμο
Σχόλια Συνταγής
Σερβίρεται με βρασμένο κοτόπουλο ή άλλο κρέας (Υπουργείο Γεωργίας 2010, Κυπριακά παραδοσιακά παρασκευάσματα, 15).
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Η αβγολέμονη σούπα καταναλώνεται παραδοσιακά μετά την επιστροφή στο σπίτι από τη Λειτουργία της Ανάστασης.
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
** Για την αβκολέμονη σούπα, βλ. και λήμμα αβκολέμονη,η στην κατηγορία Τρόφιμα.
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Παυλίδης Α. (επιμ.) (1985), Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 3, Φιλόκυπρος, Λευκωσία. Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2010), Κυπριακά παραδοσιακά παρασκευάσματα, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία. Πηγή φωτογραφίας: «Σούπα αβγολέμονο με ρύζι και κοτόπουλο» (Christina Loucas, 2014)
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου, Αργυρώ Ξενοφώντος
Photographs
Attachments
One record found.
1
Title
Διατροφική ανάλυση της συνταγής για τη σούπα ρύζι αυγολέμονο (Χ. Τσιάκλα, 2011).
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd