Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Ζωοτροφές
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Ζωοτροφές
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Μέθοδος Εξασφάλισης
Μέθοδος Επεξεργασίας
Ζωοτροφές: τροφή για καμήλες: κουτσιάσιερο, ροβάσιερο και ρουβυθάσιερο το οποίο ανακατεύαν με βαμβακόσπορο και σπάνια άχυρο. Ο αρσενικός κάμηλος είχε ξεχωριστή περιποίηση: είχε μπόλικο ρόβι για να έχει μεγαλύτερη ενέργεια στην περίοδο του οίστρου. Επιπλέον τα έπαιρναν για βοσκή στα αγριόχορτα, ιδιαίτερα στη Δένεια όπου είχε αγριοαγγινάρες και όπειρους (είδος αγριοχόρτου που στην κορυφή το άνθος του έχει αγκάθια) τροφή για πρόβατα: Τον Αύγουστο που τα πρόβατα είχαν τον οίστρο τους (γύρισμα) πρόσφεραν ιδιαίτερη μεταχείριση στο κριάρι (τζιλώνι) με ελεύθερη βοσκή και περιποίηση το βράδι, Άππιος Β. Γ. (1999) 25. Για τα βόδια: πρόσθεταν άχυρο με αλεσμένο ρόβι, βίκον ή κούσβον (ο κούσβος έβγαινε από το αλεσμένο σησάμι), Για τα μουλάρια και τα γαϊδούρια: εμπλούτιζαν το άχυρο με κριθάρι και αλεσμένα κουκιά. Συνήθως μετά τα μεσάνυχτα ετάϊζαν τα βόδια 2-3 φαγιά και ξεκινούσαν πρωί πρωί για να πάνε στον κάμπο για δουλειά, Πίπης Χ.(2000) 109. Οι ζωοτροφές που τρώνε τα γουρούνια είναι κριθάλευρο, σόγια, πίτερα, ψαράλευρο, Δημοτικό Σχολείο Ορούντας (1993) Η Ορούντα, 66.
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Χειρωνάκτες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφία
Άππιος Βάσου Γεωργίου (1999) Αναμνήσεις από την Κατεχόμενη Ζώδια: Παραδοσιακά επαγγέλματα –χαρακτηριστικοί τύποι – από την καθημερινή ζωή – εύθυμες αληθινές ιστορίες του, Λευκωσία Δημοτικό Σχολείο Ορούντας (1993) Η Ορούντα Πίπης Χριστόδουλος (2000) Αργάκι : 1800-1974, Λευκωσία
Ερευνητής / Καταχωρητής
Ελένη Χρίστου
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd