Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
κουφέττα αμυγδάλου Γεροσκήπου (προϊόν με γεωγραφική ένδειξη),τα
Κουφέτα αμυγδάλου Γεροσκήπου.
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Τα κουφέτα αμυγδάλου Γεροσκήπου είναι καβουρδισμένα επιζαχαρωμένα αμύγδαλα και παράγονται στον Δήμο Γεροσκήπου της επαρχίας Πάφου (Υπουργείο Γεωργίας 2011, λήμμα 9 - Κουφέτα αμυγδάλου Γεροσκήπου).
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
ΕΤΥΜ. μεσν. < ιταλ. confetto (Μπαμπινιώτης 2005, λήμμα κουφέτο,το, 951; Γιαγκουλλής 2009, λήμμα κουφέττον,το, 239; Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Κουφέττο, 71) < γαλλ. confit < ρ. confir < λατ. conficere «παρασκευάζω, κατεργάζομαι» (μτχ. confectus) < con- (
Μέθοδος Εξασφάλισης
Άλλο
Μέθοδος Επεξεργασίας
Τα αμύγδαλα αναποφλοίωτα καβουρδίζονται για περίπου μισή ώρα και τοποθετούνται ζεστά σε κουφετιέρα. Η κουφετιέρα περιστρέφεται και σε τακτά διαστήματα χύνεται σιρόπι (διάλυμα ζάχαρης και νερού) με το οποίο επιτυγχάνεται σταδιακή επιζαχάρωση των αμυγδάλων (Υπουργείο Γεωργίας 2011, λήμμα 9 - Κουφέτα αμυγδάλου Γεροσκήπου).
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Καταναλώνονται ως γλυκό. Παραδοσιακά αποτελούσαν το κεραστικό σε γάμους/βαφτίσια (Υπουργείο Γεωργίας 2011, λήμμα 9 - Κουφέτα αμυγδάλου Γεροσκήπου).
Εορταστικές Περιστάσεις
Tα κουφέτα αμυγδάλου Γεροσκήπου πωλούνταν κυρίως στα πανηγύρια και παραδοσιακά αποτελούσαν το κεραστικό σε γάμους/βαφτίσια (Υπουργείο Γεωργίας 2011, λήμμα 9 - Κουφέτα αμυγδάλου Γεροσκήπου).
Συμβολικές Χρήσεις
Δεν είναι γνωστές οποιεσδήποτε συμβολικές χρήσεις.
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Αθλούμενοι, Άλλη Ομάδα, Ασθενείς, Βρέφη, Εγκυες, Ηλικιωμένοι, Θηλάζουσες, Παιδιά, Χειρωνάκτες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Η παραγωγή τους ξεκίνησε στην κοινότητα Γεροσκήπου από τον Σοφοκλή Αθανασίου το 1895. Η τέχνη και η τεχνογνωσία παρασκευής τους μεταφέρθηκε από γενιά σε γενιά και μέχρι σήμερα η παραγωγική διαδικασία παραμένει αναλλοίωτη. Tα κουφέτα αμυγδάλου Γεροσκήπου είχαν βραβευθεί σε ειδική έκθεση στο χωριό Στρουμπί το 1937. Η ονομασία αυτή έχει προστατευθεί προσωρινά ως «Γεωγραφική Ένδειξη» στην Κύπρο και είναι υποψήφια για κατοχύρωση ως «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη» (ΠΓΕ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το είδος αυτό ζαχαροπλαστικής παράγεται και στο Φοινί όπου είναι γνωστό ως κουφέτα Φοινιού (Υπουργείο Γεωργίας 2011, λήμμα 9 - Κουφέτα αμυγδάλου Γεροσκήπου).
Βιβλιογραφία
Γιαγκουλλής Κ. Γ. (2009), Θησαυρός Κυπριακής Διαλέκτου. Ερμηνευτικό, Ετυμολογικό, Φρασεολογικό και Ονοματολογικό Λεξικό της Μεσαιωνικής και Νεότερης Κυπριακής Διαλέκτου, Βιβλιοθήκη Κυπρίων Λαϊκών Ποιητών,70, Εκδόσεις Theopress, Λευκωσία. Μπαμπινιώτης Γ. (2005), Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας. Με σχόλια για τη σωστή χρήση των λέξεων. Ερμηνευτικό, Ορθογραφικό, Ετυμολογικό, Συνωνύμων-Αντιθέτων, Κυρίων Ονομάτων, Επιστημονικών Όρων, Ακρωνυμίων, Κέντρο Λεξικολογίας, Αθήνα. Πέτρου-Ποιητού Ε. (2013), Από πού κρατάει η σκούφια τους. Λέξεις και ιστορίες από τον κόσμο της γεύσης, Εκδόσεις Επιφανίου, Λευκωσία. Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2011), Γαστρονομικός χάρτης της Κύπρου, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία. Πηγή φωτογραφίας: «Κουφέτα αμυγδάλου Γεροσκήπου» (http://www.aphroditedelights.com/easyconsole.cfm/page/package/cat_id/6)
Ερευνητής / Καταχωρητής
Στάλω Λαζάρου, Αργυρώ Ξενοφώντος, Τόνια Ιωακείμ
Photographs
Attachments
2 records found, Displaying all records.
1
Title
Έντυπο για προστασία γεωγραφικής προέλευσης. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης
Επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Έντυπο για προστασία γεωγραφικής προέλευσης των κουφέττων αμυγδάλου Γεροσκήπου.
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd