Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Εργαλεία παραδοσιακού φούρνου
Name - Usage
Additional information & references
Name - Usage
Περιγραφή Σκεύους / Εργαλείου
α) Κοντάρι ή τρίφτης: Μ' αυτό έτριβαν τις πλάκες στο δάπεδο του φούρνου για να «πυρώσουν». β) Σύρτης: Μακρύ ξύλο στην άκρη του οποίου στερέωναν βρεγμένο ρούχο και μ' αυτό καθάριζαν τις πλάκες από την στάχτη προτού βάλουν τα ψωμιά. Παράθυρο γ) Χαλί: Σιδερένιος βραχίονας με διχάλι στην άκρη. Το χρησιμοποιούσαν για να σπρώχνουν τα ξύλα μέσα στο φούρνο. Δ) Φουρνόφκιο (ς): Ξύλινος αρχικά, σιδερένιος αργότερα ή συνδυασμός και των δύο. Επιμήκης βραχίονας με επίπεδη επιφάνεια στην μια του άκρη, πάνω στην οποία τοποθετούσαν τα ψωμιά για να τα βάλουν ή να τα βγάλουν από το φούρνο. Εξού και η αινιγματική φράση: «Μακρύς-μακρύς καλόηρος τζαι πίττα η τζεφαλή του» η οποία βεβαίως υπονοεί το φουρνόφκιο. Σοφοκλέους (2004, σελ 77-78)
Κυπριακή Ονομασία
Ελληνική Ονομασία
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Τρόπος Χρήσης
Παρασκευή Τροφίμων
Additional information & references
Χρονολογία Χρήσης
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Σοφοκλέους Γ. (2004), Παράθυρο στη Κύπρο μας. Λαογραφική –Πολιτιστική Ανθολογία, τομ. Β΄, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Στάλω Λαζάρου
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd