Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Μεσημεριανό (Μεσομέρκασμαν)
Description
Additional information & references
Description
Περιγραφή Σιτηρεσίου
Στις αγροτικές περιοχές οι χωρικοί, συνήθως ξεροψούμιζαν με ψωμί, ελιές, κρεμμύδι και αραιά και που, χαλούμι, εφάρμοζαν δηλαδή ξηροφαγία τρώγοντας πρόχειρο φαγητό που δεν απαιτούσε μαγείρεμα.(Λεοντίου 1983; Άππιος 1999; Χατζηκώστας 1986; Χατζιωνάς 1986). Κάποιες φορές έτρωγαν και αυγά βραστά ή ψητά στο φούρνο (Λεοντίου 1983), πέτσαν του σιοίρου με πιπέρι, και πιο σπάνια απόχτιν, το παστό αιγοπρόβειο κρέας που είχε αποξηρανθεί στον ήλιο (Χατζιωνάς 1971; Ερωτοκρίτου 1989). Όταν υπήρχε η δυνατότητα να έχουν και μια ρέγγα, τότε θεωρούσαν ότι είχαν ένα πλούσιο γεύμα (Χατζηκώστας 1986). Τους μήνες του χειμώνα, το μεσομέρκασμαν εμπλουτιζόταν περιστασιακά με λαρδί, κομμάτια δηλαδή χοιρινού λίπους διατηρημένα σε αλάτι καθώς και με ξιδάτα, δηλαδή σέλινο, αγγούρι, κουνουπίδι, μανιτάρια και άλλα λαχανικά τουρσί. Επίσης, πολύ διαδεδομένα ως ξιδάτα ήταν τα φύλλα και τα μπουμπούκια της κάππαρης. Λιγοστά ήταν τα νοικοκυριά που είχαν τη δυνατότητα να μαγειρεύουν για το μεσημεριανό γεύμα, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου στις αγροτικές εργασίες μετείχαν και οι γυναίκες (Λεοντίου 1983).
Διαφοροποίηση ανάλογα με το δημογραφικό προφίλ
Αγροτικά στρώματα (χωρικοί και παιδιά)
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
-Tο ίδιο ίσχυε και σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, όπου οι χωρικοί, λόγω των εργασιών τους στα χωράφια, έπαιρναν για μεσημεριανό ξηρή τροφή, δηλαδή τυρί, αυγά, αλίπαστα, ελιές ή σκόρδα, και φυσικά, ψωμί (Ημέλλου-Καμηλάκη 1983). Ακόμη και στην Ευρώπη, το μεσημεριανό στους περασμένους αιώνες ήταν ένα πολύ πρόχειρο γεύμα: ένα μεγάλο κομμάτι φαγητού ή μερικές βιαστικές μπουκιές τροφής ή ένα σνακ (Hyman 2003). -Κατά την περίοδο του θερισμού το μεσημεριανό διαφοροποιείται και αποτελείται κυρίως από πιλάφι με ή χωρίς γιαούρτι. Το πιλάφι ήταν καμωμένο με πουργούρι και χοιρινό λίπος ή ελαιόλαδο (Λεοντίου Ν. 1983, σ. 115, 152). Παρομοίως και κατά τη συλλογή των χαρουπιών το καλοκαίρι, το μεσομερκάτικον ππελάβιν (πιλάφι) ήταν το πιο σύνηθες φαγητό (Χατζηκώστας 1994).
Βιβλιογραφικές αναφορές
1)Άππιος Γεωργίου, Β. (1999) Αναμνήσεις από την κατεχόμενη Ζώδια, Λευκωσία. 2)Ερωτόκριτου, Ι. (1989) Γλωσσάριον Ιωάννου Ερωτόκριτου, [Υλικά διά την σύνταξιν Ιστορικού Λεξικού της Κυπριακής Διαλέκτου, μέρος Γ΄, εκδ. της Θεοφανώς Δ. Κυπρή] Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών XIV, Λευκωσία 1989. 3)Ημέλλου, Σ. Δ. – Πολυμέρου-Καμηλάκη Α. (1983) Παραδοσιακός Υλικός Βίος του Ελληνικού Λαού (ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ), Ακαδημία Αθηνών, Δημοσιεύματα του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας, Αριθμ. 17, Αθήνα, σ.51-52. 4)Hyman, G. (2003) Lunch, Encyclopedia of Food and Culture, Katz S.H.-Weaver W.W. (Edit.), Scribner Library of Daily Life, Vol. 2, 396-403. 5)Λεοντίου, Ν. (1983) ΄Ασσια, Ζωντανές μνήμες βαθιές ρίζες μηνύματα επιστροφής, Πολιτιστκός Σύνδεσμος "Η Άσσια", Λευκωσία. 6)Χατζηκώστας, Λ. (1986) "Τα κουκιά στη δίαιτα και την παράδοση του λαού μας", Λαογραφική Κύπρος, ΙΣΤ΄(36), 103-107. 7)Χατζηκώστας, Λ. (1994) «Η χαρουπιά στο χωριό μου την εποχή του μεσοπολέμου», Λαογραφική Κύπρος, ΚΔ’ (44), 105-114. 8)Χατζιωνάς, Σ. (1971) «Το φαγητό στην Άλωνα», Λαογραφική Κύπρος, Α (1), 118-121.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd