Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Τέρμινθος (Τρεμιθιά, τρουμιθκιά)
Οι τρυφερές άκρες της τρεμιθιάς καταναλώνονταν αφού τοποθετούνταν σε ξίδι ή αλατόνερο
Ονομασία - Προέλευση
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Τρεμιθιά
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Η ονομασία του είδους στην κυπριακή διάλεκτο είναι 'τρεμιθκιά' (Γιαγκουλλής 1994, λημ. τρεμιθικιά). Η επιστημονική ονομασία του είδους είναι Pistacia terebinthus (Liddell and Scott 1996, λημ. τέρμινθος).
Μέθοδος Εξασφάλισης
Συλλογή
Μέθοδος Επεξεργασίας
Οι τρυφεροί βλαστοί της τρεμιθιά διατηρούνται, σύμφωνα με το Γαληνό, μέσα σε ξίδι ή αλατόνερο όπως και οι βλαστοί της κάπαρης (δες Συμπληρωματικά Στοιχεία).
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Η διαδικασία συντήρησης τρυφερών βλαστών όπως της κάπαρης ή της τρεμιθιάς σε ξίδι ή αλατόνερο, είναι μία διαδικασία η οποία συνηθίζεται μέχρι και σήμερα στην Κύπρο.
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Τη διατήρηση των τρυφερών βλαστών της τρεμιθιάς σε αλατόνερο ή ξίδι αναφέρει ο Γαληνός (2ος αι.μ.Χ.) στο έργο του 'Περί τροφών δυνάμεως'. Η αναφορά γίνεται σε σχέση με παρόμοιες διαδικασίες που ακολουθούνται για την επεξεργασία της κάπαρης. Απόσπαμα: 'Τις τρυφερές άκρες κι αυτού του φυτού τις τρων, όπως κι εκείνες της τερμίνθου, κι όταν είναι ακόμα πράσινες τις βάζουν, όπως κι εκείνες, στη σαλαμούρα ή στο ξίδι' Γαληνός, Περί Τροφών Δυνάμεως 2.34 (Μετάφραση: Χατζηιωάννου 1975, 359)
Βιβλιογραφία
Γαληνός, Περί Τροφών Δυνάμεως 2.34 στο: Χατζηιωάννου, Κ. (1975) Η Αρχαία Κύπρος εις τας Ελληνικάς Πηγάς τ.Β'. Λευκωσία: Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου-εκδόσεις, 358-359 Γιαγκουλλής, Κ. (1994) Λεξικό Ετυμολογικό και Ερμηνευτικό της Κυπριακής Διαλέκτου, Λευκωσία: Βιβλιοθήκη Κυπρίων Λαϊκών Ποιητών Liddell and Scott (1996) A Greek-English Lexicon, Oxford: Clarendon Press
Ερευνητής / Καταχωρητής
Νατάσα Χαραλάμπους
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής