Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Νᾶπυ (Λαψάνα-παράγωγο η μουστάρδα)
Το νᾶπυ της Κύπρου θεωρείται περίφημο από τον Αντιφάνη
Ονομασία - Προέλευση
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Λαψάνα ή Σινάπι
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Το κυπριακό 'νᾶπυ' είναι του είδους Sinapis Alba (Χατζηιωάννου 1975, 370)
Μέθοδος Εξασφάλισης
Μέθοδος Επεξεργασίας
Από το σπόρο της λαψάνας παρασκευάζεται η μουστάρδα
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Η λαψάνα γενικότερα είναι είδος ζιζανίου των σιτηρών. Από την αρχαιότητα όμως φαίνεται να είχαν ανακαλύψει ότι ο σπόρος του λουλουδιού επεξεργασμένος θα μπορούσε να καταναλωθεί. Ο Αντιφάνης, όπως παραθέτει το απόσπασμα ο Αθήναιος, αναφέρει το νᾶπυ της Κύπρου ως περίφημο, όπως και το κάρδαμο της Μιλήτου, τα κρεμμύδια της Σαμοθράκης κι άλλα.
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Το 'Κύπριον νᾶπυ' αναφέρεται από τον Αντιφάνη (5ος-4ος αι.π.Χ.). Το απόσπασμα παραθέτει ο Αθήναιος (2ος-3ος αι.μ.Χ.) στο έργο του Δειπνοσοφισταί. Απόσπασμα: 'Και Κυπριακή μουστάρδα και τη μαμουτιά...' Αθήναιος, Δειπνοσοφισταί 1.28 (Μετάφραση: Χατζηιωάννου 1975, 371)
Βιβλιογραφία
Αθήναιος, Δειπνοσοφισταί 1.28d στο: Gulick, C.B. μτφ. (1969) Athenaeus-The Deipnosophists, Loeb Classical Library τ.1. Cambridge: Harvard University Press, 122-123 Χατζηιωάννου, Κ. (1975) Η Αρχαία Κύπρος εις τας Ελληνικάς Πηγάς, τ.B'. Λευκωσία: Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου-εκδόσεις, 370-371
Ερευνητής / Καταχωρητής
Νατάσα Χαραλάμπους
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής