Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Συκόπιττα
Μικρή πίτα, φτιαγμένη με μείγμα από πολτό σύκου, αμύγδαλα, γλυκάνισο και ροδόσταγμα.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Συκόπιτα.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
1 κιλό σύκα παστά ½ φλιτζάνι του τσαγιού αμύγδαλα χοντροαλεσμένα 2 κ.γ. γλυκάνισο κοπανισμένο Λίγο ανθόνερο ή ροδόσταγμα Λίγο νερό για το ζύμωμα
Εκτέλεση Συνταγής
Εκδοχή Α' Αλέθουμε τα σύκα και προσθέτουμε τα αμύγδαλα, το γλυκάνισο, το ροδόσταγμα και τέλος το νερό και ζυμώνουμε καλά. Παίρνουμε από τη ζύμη και πλάθουμε μικρές πίτες σαν μπάλες με πάχος 1,5 εκατοστό. Τις βάζουμε πάνω σε λαδόκολλα ή καθαρό ύφασμα και τις αφήνουμε να στεγνώσουν στον ήλιο. Άνα διαστήματα τις γυρίζουμε για να στεγνώσουν καλά. Φυλάμε τις συκόπιτες σε μέρος ξηρό. (Μαρία Κουππή, Παναγιώτα Κουππή, Στέλα Κουππή Κυπερούντα (βλ. Κούρρη και Λαζάρου. ΥΓΦΠΠ 2006, 56-57) Εκδοχή Β΄ "Εμάζευαν τα σύκα τα ώριμα. Τα έβραζαν μέσ' στο νερό και τα άπλωθαν στον ήλιο να στεγνώσουν. Στη συνέχεια, αλέθαν τα στο μύλο και εγίνονταν πολτός. Ερίχναν μέσα αθασόκουνες, γλυκάνισο για μυρωδιά. Επιάναν μια ποσότητα που τον πολτό και εκάμναν την πιττούα στρογγυλή τζιαι αφήναν τες στον ήλιο για να ξεράνουν. Μετά αλευρώναν τες λλίο για να μεν κολλουν τζιαι εφυλάαν τες σε δίσκο μες το αρμάρι. " *Γιάννης Ευρυπίδου, 75 ετών από την Ακαπνού Λεμεσού)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Βράσιμο σε νερό (Εκδοχή Β΄). Αποξήρανση στον ήλιο.
Σχόλια Συνταγής
Οι "Σπηλιώτικες" συκόπιττες παρασκευάζονται με γλυκάνισο, μαραθόσπορο και «κούννες» καρυδιού. Στη συνέχεια το μείγμα ραντίζεται με γνήσιο Σπηλιώτικο ροδόσταγμα. (http://www.spilia.org/traditionalProduct.shtm)
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
"Ήταν το γλυκό του χειμώνα μαζί με τη ζιβανία." (Γιάννης Ευρυπίδου, 75 ετών από την Ακαπνού Λεμεσού)
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
"Συνήθως εκάμναν τες το Σεπτέμβρη και τις είχαν ολόχρονα." (Γιάννης Ευρυπίδου, 75 ετών, από την Ακαπνού Λεμεσού)
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2006). Κυπριακά παραδοσιακά παρασκευάσματα, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία. Χρυσάνθου, Α. (2004). Παραδοσιακά προϊόντα. Ανάκτηση από: http://www.spilia.org/traditionalProduct.shtm Προφορικές μαρτυρίες: Γιάννης Ευρυπίδου, 75 ετών από την Ακαπνού Λεμεσού. Καταγραφή: Ζηνοβία Χαραλάμπους, Οκτώβρης 2010. Επιμέλεια: Στάλω Λαζάρου. Μαρία Κουππή, Παναγιώτα Κουππή και Στέλα Κουππή, Κυπερούντα (βλ. Κούρρη, Π. και Λαζάρου, Σ. (επιμ.) (2007). Παραδοσιακές συνταγές του χωριού Κυπερούντα, Αδημοσίευτα στοιχεία).
Ερευνητής / Καταχωρητής
Στάλω Λαζάρου, Βαρβάρα Γιάγκου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής