Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
αντακαῖος,ο
Αρχαία ονομασία ψαριού, το οποίο ταυτίζεται με τον οξύρρυγχο. Σύμφωνα με το Σώπατρο τον Πάφιο τον 'αντακαῖο' τον έτρωγαν αλατισμένο.
Ονομασία - Προέλευση
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Οι Henry George Liddell και Robert Scott ταυτίζουν το είδος «αντακαῖος» με ένα είδος οξυρρύγχου (Liddell and Scott 1996, λήμμα ἀντακαῖος,ο, 149).
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Μέθοδος Εξασφάλισης
Αλιεία
Μέθοδος Επεξεργασίας
Η επεξεργασία της οποίας τύγχανε το ψάρι με σκοπό την κατανάλωσή του ήταν το αλάτισμα (δες Συμπληρωματικά Στοιχεία).
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Ο Σώπατρος ο Πάφιος, συγγραφέας κυπριακής καταγωγής, αναφέρεται στην κατανάλωση του αντακαίου χωρίς ωστόσο να εστιάζει σε λεπτομέρειες οι οποίες να φανερώνουν τη σημασία του συγκεκριμένου είδους για τη διατροφή στο νησί. Υπολείμματα ψαριών γενικότερα έχουν βρεθεί σχεδόν σε όλες τις ανασκαμμένες αρχαιολογικές θέσεις του νησιού.
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Ο «αντακαῖος» αναφέρεται από τον Σώπατρο τον Πάφιο (4ος αι.π.Χ.) στο θεατρικό του έργο «Μυστάκου θητίον». Τα αποσπάσματα διασώζονται από τον Αθήναιο (2ο - 3ο αι. μ.Χ.) στο έργο του «Δειπνοσοφιστές» (Athenaeus 1987, 54, KEIM.1). Απόσπασμα: «Επήρε μια μουρούνα, που τρέφει ο μέγας Δούναβης στους Σκύθες, μισοαλατισμένη ηδονή» Σώπατρος Πάφιος «Μυστάκου θητίον» στο: Αθήναιος, Δειπνοσοφισταί 3.119a (Χατζηιωάννου 1975, 30-31).
Βιβλιογραφία
Athenaeus, The Deipnosophists, Loeb Classical Library, τ. 2, Gulick C. B. (μτφρ.) (1987), Harvard University Press, Cambridge. Liddell H. G. and Scott R. (1996), A Greek-English Lexicon, Clarendon Press, Oxford. Χατζηιωάννου Κ. (1975), Η Αρχαία Κύπρος εις τας Ελληνικάς Πηγάς, τ. Α΄-Στ΄, Έκδοσις Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, Λευκωσία. Πηγή φωτογραφίας: «Οξύρρυγχος» (https://en.wikipedia.org/wiki/Acipenser_oxyrinchus#/media/File:Acipenser_oxyrhynchus.jpg)
Ερευνητής / Καταχωρητής
Νατάσα Χαραλάμπους, Αργυρώ Ξενοφώντος
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής