Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Κοτόπουλο με παραγέμιση
Φαγητό των γιορτών αλλά και του κυριακάτικου, οικογενειακού τραπεζιού στα νεότερα χρόνια. Η συνταγή διασκευάζει παρόμοιες συνταγές της ελληνικής και της διεθνούς κουζίνας για γεμιστά πουλερικά ως εορταστικό γεύμα.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Κοτόπουλο με παραγέμιση.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
1 ποτήρι ρύζι γλασέ 1 μπούτι κοτόπουλο 1 σιντζέρι (στομάχι) κοτόπουλου 1 συκώτι κοτόπουλου 3 ποτήρια νερό 1 κρεμμύδι Μαϊντανός Δυόσμος ξερός Αλάτι Πιπέρι μαύρο Αρτύματα (μπαχαρικά) ½ κύβος ζωμός κότας Ελαιόλαδο
Εκτέλεση Συνταγής
Βάζουμε το κοτόπουλο σε κατσαρόλα, να βράσει μέσα σε νερό, ωσότου να ετοιμάσουμε τη γέμιση. Πλένουμε το ρύζι και το στραγγίζουμε. Κόβουμε σε ξεχωριστά μπολ το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το σιντζέρι και το συκώτι. Βάζουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ελαφριά. Προσθέτουμε το συκώτι και το σιντζέρι και τα ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το ρύζι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τις μυρωδιές (αλάτι, πιπέρι, δυόσμο και αρτύματα). Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανό και τον ζωμό διαλυμένο σε λίγο νερό και ανακατεύουμε. Βάζουμε το μείγμα σε πήλινο δοχείο με σχήμα κατσαρόλας. Παίρνουμε το κοτόπουλο που βράζει και το βάζουμε στο πήλινο δοχείο. Προσθέτουμε το νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200οC για περίπου 30΄-50΄. Σερβίρουμε με αλάτι και λεμόνι. (Γεωργία Ψηλογένη, Μαγειρεύω Κυπριακά 2013-2014)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Τσιγάρισμα. Ψήσιμο σε κατσαρόλα. Ψήσιμο σε φούρνο.
Σχόλια Συνταγής
Το νερό μπορεί να αντικατασταθεί και από τον ζωμό του βρασμένου κοτόπουλου. Το φαγητό ψήνεται τόσο στον φούρνο των ξύλων, με ολόκληρο κοτόπουλο σε τταβά (πήλινο σκεύος), όσο και στον φούρνο της κουζίνας. (Γεωργία Ψηλογένη, Μαγειρεύω Κυπριακά 2013-2014)
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Το φαγητό σερβίρεται στο τραπέζι των γιορτών (Γεωργία Ψηλογένη, Μαγειρεύω Κυπριακά 2013-2014) .
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Καταγραφή: Γεωργία Ψηλογένη (14 ετών), μαθήτρια του Γυμνασίου Κοκκινοτριμιθιάς. Βλ. Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής (2014). Μαγειρεύω Κυπριακά 2013-2014 (επιμ. Πετρούλα Χατζηττοφή), Αδημοσίευτα στοιχεία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Πετρούλα Χατζηττοφή
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής