Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Κοτόπουλο με ρύζι πιλάφι
Συνταγή που συνδυάζει νεότερα στοιχεία με απόηχους της κυπριακής παραδοσιακής μαγειρικής. Το κοτόπουλο ψήνεται σε σάλτσα κουμανταρίας και συνοδεύεται από ρύζι πιλάφι με ντομάτες και μυρωδικά.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Κοτόπουλο με ρύζι πιλάφι.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
Για το κοτόπουλο: 1 φιλέτο κοτόπουλο Λίγη κουμανδαρία Ελαιόλαδο (για το τσιγάρισμα) 2 φύλλα δάφνης Αλάτι, πιπέρι, λίγη κανέλα Για το πιλάφι: 2 φλιτζάνια ρύζι 2 ντομάτες τριμμένες 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο 1 κύβος ζωμός λαχανικών Δυόσμος Αρτυσιά (κύμινο) ολόκληρη και αλεσμένη Αλάτι, πιπέρι, κανέλα
Εκτέλεση Συνταγής
Για το κοτόπουλο: Κόβουμε το φιλέτο σε κομματάκια. Το τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε την κανέλα, τη δάφνη και το αλατοπίπερο. Ρίχνουμε την κουμανδαρία και αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το ζουμί. Πιλάφι: Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τις ντομάτες. Ρίχνουμε το νερό, βάζουμε το αλάτι και το πιπέρι και αφήνουμε να βράσει. Πλένουμε το ρύζι και το στραγγίζουμε. Ρίχνουμε τον ζωμό στα υλικά που βράζουν. Προσθέτουμε το ρύζι και όταν αρχίσει να ψήνεται χαμηλώνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε τα μυρωδικά. (Μιχάλης Μαυρομμάτης, Μαγειρεύω Κυπριακά 2013-2014)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Τσιγάρισμα. Ψήσιμο σε κατσαρόλα.
Σχόλια Συνταγής
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Καταγραφή: Μιχάλης Μαυρομμάτης (12 ετών, μαθητής του Δημοτικού Σχολείου Έμπας) από αφήγηση της γιαγιάς του (τόπος καταγωγής: Χούλου). Βλ. Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής (2014). Μαγειρεύω Κυπριακά 2013-2014 (επιμ. Πετρούλα Χατζηττοφή), Αδημοσίευτα στοιχεία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Πετρούλα Χατζηττοφή
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής