Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Μεζέδες Δορυφόρου
Οι μεζέδες φτιάχνονταν στην ταβέρνα «Δορυφόρος», που λειτουργούσε στην Αγλαντζιά από το 1959 μέχρι το 1974. Αν και τριών ειδών, σερβίρονταν ως μια μερίδα (σε ένα πιάτο).
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Μεζέδες ταβέρνας: χόρτα με αυγά, παστουρμάς με αυγά, μανιταράκια με κρασί και κόλιανδρο.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
Για τα χόρτα με αυγά: 1 κιλό χόρτα (στρουθκιά-σιληνή ή σπανάκι) 4 κουταλιές φιστικέλαιο 3-4 αυγά Λίγο αλάτι Για τον παστουρμά με αυγά: 150 γραμμάρια παστουρμά 4 αυγά Λάδι Για τα μανιταράκια με κρασί και κόλιανδρο: 1 κιλό μανιτάρια 1 ποτήρι κρασί λευκό, ξηρό 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο Λίγος κόλιανδρος ψιλοκοπανισμένος Αλάτι, πιπέρι Λάδι
Εκτέλεση Συνταγής
Χόρτα με αυγά: Πλένουμε καλά τα χόρτα και τα ρίχνουμε σε κοχλαστό (ζεματιστό) νερό για να φύγει η πικράδα τους. Τα στραγγίζουμε καλά και τα τηγανίζουμε ελαφρά σε χαμηλή φωτιά. Αφαιρούμε το λάδι και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξουν ελαφρά τα αυγά. Αλατίζουμε και σερβίρουμε ζεστά. Παστουρμάς με αυγά: Κόβουμε τον παστουρμά σε πολύ λεπτές φέτες. Τηγανίζουμε ελαφρά σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς χωρίς να σφίξουν πολύ τα αυγά. Σερβίρουμε ζεστά. Μανιταράκια με κρασί και κόλιανδρο: Πλένουμε τα μανιταράκια. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τηγανίζουμε. Προσθέτουμε τα μανιταράκια και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τον κόλιανδρο, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση μέχρι να δέσει η σάλτσα τους και σερβίρουμε ζεστά. (Πέτρος Βασιλειάδης, Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Για τα χόρτα με αυγά: Βράσιμο (ξεπίκρισμα). Τηγάνισμα. Για τον παστουρμά με αυγά: Τηγάνισμα. Για τα μανιταράκια με κρασί και κόλιανδρο: Τηγάνισμα. Σβήσιμο με κρασί. Ψήσιμο σε τηγάνι/κατσαρόλα.
Σχόλια Συνταγής
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Οι μεζέδες, που σερβίρονται και σήμερα στα τοπικά εστιατόρια και τις ταβέρνες της Κύπρου, αποτελούν γεύμα από πολλά μικρά πιάτα. Σερβίρονται διαδοχικά, προορίζονται για όλους τους συνδαιτημόνες του τραπεζιού, και μπορεί να περιλαμβάνουν ορεκτικά, κρεατομεζέδες, ψαρομεζέδες, συνοδευτικά πιάτα και επιδόρπια (σημ. Πετρούλα Χατζηττοφή).
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Καταγραφή: Πέτρος Βασιλειάδης (11 ετών, μαθητής του Δημοτικού Στ΄-Αγίου Στυλιανού Λακατάμειας) από αφήγηση της Κατίνας Μαρκίδου (93 ετών, τόπος διαμονής: Αγλαντζιά) των κορών της Νίτσας και Βέρας. Βλ. Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής (2014). Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013 (επιμ. Πετρούλα Χατζηττοφή), Αδημοσίευτα στοιχεία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Πετρούλα Χατζηττοφή
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής