Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Τταβάς με πατάτες
Η εκδοχή αυτή του τταβά προέρχεται από το χωριό Βάσα Κοιλανίου. Οι γυναίκες του χωριού βάζουν στο φαγητό πατάτες, αρνίσιο κρέας, αρτυσιά και πάπρικα. Ο τταβάς σερβίρεται συνήθως στο κυριακάτικο τραπέζι.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Φαγητό με μικρά κομμάτια κρέας, πατάτες, κρεμμύδια, ντομάτες και άλλα υλικά, ψημένο στον φούρνο.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
1 κιλό αρνί κομμένο σε κύβους 1½ κιλό πατάτες 2 μεγάλα κρεμμύδια Ντομάτες ψιλοκομμένες 2 κουταλιές σούπας φυτικό βούτυρο (Spry) 2 κουταλάκια γλυκού αλάτι ½ κουταλάκι γλυκού μαύρο πιπέρι 1 κουταλιά της σούπας αρτυσιά (κύμινο) αλεσμένη 1 κουταλάκι γλυκού πάπρικα
Εκτέλεση Συνταγής
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε ροδέλες. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε κύβους. Βάζουμε το αρνί, τις πατάτες και τα κρεμμύδια σε μια κατσαρόλα ανοξείδωτη που μπαίνει σε φούρνο, μαζί με τις ψιλοκομμένες ντομάτες. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα και την αρτυσιά. Βάζουμε το φυτικό βούτυρο. Κλείνουμε την κατσαρόλα τοποθετώντας το καπάκι της και τη σφραγίζουμε καλά γύρω-γύρω με αλουμινόχαρτο για να μη βγαίνει έξω ο ατμός. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 290οC και αφήνουμε τον τταβά μας να ψηθεί για 90΄-120΄. (Χριστίνα Παναγιώτου, Μαγειρεύω Κυπριακά 2013-2014)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Ψήσιμο στην κατσαρόλα, σε φούρνο.
Σχόλια Συνταγής
Είναι καλύτερο να μην ανοίξουμε την κατσαρόλα μας μέχρι το τέλος, για να μην καεί το φαγητό μας (Χριστίνα Παναγιώτου, Μαγειρεύω Κυπριακά 2013-2014).
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Ο τταβάς απαντάται με πολλές παραλλαγές στον κυπριακό χώρο. Ιδιαίτερα γνωστός είναι ο τταβάς που προέρχεται από το χωριό Λεύκαρα. Εκεί, για να φτιάξουν το συγκεκριμένο φαγητό βάζουν ρύζι, κρέας, διάφορα λαχανικά και μπαχαρικά κι έπειτα το ψήνουν στον φούρνο. Η συγκεκριμένη παραλλαγή τταβά, που καταγράφεται εδώ, προέρχεται από το χωριό Βάσα Κοιλανίου, όπου και συνδέεται με το κυριακάτικο τραπέζι. Αντί ρύζι, οι γυναίκες του χωριού βάζουν πατάτες. Χρησιμοποιούν επίσης αρνίσιο κρέας, αρτυσιά και πάπρικα. (Χριστίνα Παναγιώτου, Μαγειρεύω Κυπριακά 2013-2014)
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Καταγραφή: Χριστίνα Παναγιώτου (13 ετών, μαθήτρια του Γυμνασίου Ύψωνα) από αφήγηση του πατέρα της. Βλ. Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής (2014). Μαγειρεύω Κυπριακά 2013-2014 (επιμ. Πετρούλα Χατζηττοφή), Αδημοσίευτα στοιχεία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Πετρούλα Χατζηττοφή
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής