Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Τρυπητές
Παλιότερα χρησιμοποιούσαν για τη συνταγή αυτή προζύμι και έψηναν τις τρυπητές στη γάστρα, μια λεπτή πέτρα την οποία τοποθετούσαν πάνω στη φωτιά με τα ξύλα. Η συνταγή προέρχεται από τον Κάθηκα της επαρχίας Πάφου.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Λεπτές πίτες με μαγιά ή προζύμι, σερβιρισμένες με μέλι ή ζάχαρη.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Η ονομασία τρυπητές οφείλεται στις μικρές τρύπες, που έχουν στην επιφάνειά τους οι πίτες, λόγω της παρασκευής τους με μαγιά ή προζύμι.
Υλικά Συνταγής
¼ του κιλού αλεύρι φαρίνα ¼ του κιλού χωριάτικο αλεύρι 1 πρέζα αλάτι ½ κουταλάκι μαγιά Χλιαρό νερό (όσο πάρει)
Εκτέλεση Συνταγής
Βάζουμε σε μια λεκάνη το χωριάτικο αλεύρι και τη φαρίνα. Προσθέτουμε το αλάτι και τη μαγιά. Ρίχνουμε χλιαρό νερό και ανακατεύουμε με κτυπητήρι μέχρι να σχηματιστεί χυλός. Αφήνουμε το χυλό για ½ ώρα να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και αφού ζεσταθεί ρίχνουμε λίγο χυλό. Περιμένουμε να στερεοποιηθεί το μείγμα και μετά το αναποδογυρίζουμε για μερικά δευτερόλεπτα. Σερβίρουμε τις τρυπητές ζεστές, με μέλι ή ζάχαρη. (Κυριάκος Χαραλάμπους, Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Ψήσιμο σε λεπτή πέτρα/αντικολλητικό τηγάνι.
Σχόλια Συνταγής
Παλιότερα χρησιμοποιούσαν για τη συνταγή αυτή προζύμι και έψηναν τις τρυπητές στη γάστρα, μια λεπτή πέτρα την οποία τοποθετούσαν πάνω στη φωτιά με τα ξύλα (Κυριάκος Χαραλάμπους, Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013).
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Παρόμοιο έδεσμα με τις τρυπητές ήταν οι λαγγόπιττες, οι οποίες παρασκευάζονταν παραδοσιακά στο Ριζικάρπασο στις 29 Αυγούστου, δηλαδή ανήμερα της γιορτής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, αλλά και κυρίως ανήμερα της γιορτής του Τιμίου Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου, μέρες κατά τις οποίες οι χριστιανοί νήστευαν (βλ. κατηγορία "Συνταγές", λήμμα "Λαγγόπιττες").
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Καταγραφή: Κυριάκος Χαραλάμπους (14 ετών, μαθητής του Γυμνασίου Αγίας Παρασκευής Γεροσκήπου) από αφήγηση της Μητροδώρας Σωκράτους (80 ετών, Κάθηκας). Βλ. Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής (2014). Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013 (επιμ. Πετρούλα Χατζηττοφή), Αδημοσίευτα στοιχεία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Πετρούλα Χατζηττοφή
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής