Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Μπάμιες γιαχνί με κοτόπουλο
Φαγητό που συνδυάζει λαχανικά και κρέας, ψημένα σε πλούσια σάλτσα ντομάτας με κρεμμύδι. Η συνταγή προέρχεται από το Πέρα Χωριό Νήσου της επαρχίας Λευκωσίας.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Μπάμιες γιαχνί με κοτόπουλο.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
1 κιλό μπάμιες 1 κιλό κοτόπουλο 3 μέτρια κρεμμύδια 3 ντομάτες ώριμες 1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά) Αλάτι, πιπέρι αλεσμένο
Εκτέλεση Συνταγής
Καθαρίζουμε τις μπάμιες, τις πλένουμε και τις αφήνουμε για λίγο να στραγγίσουν. Τηγανίζουμε τις μπάμιες σε καυτό λάδι για 10΄, μέχρι να μαλακώσουν, και μετά τις βγάζουμε να στραγγίσουν από το λάδι. Βάζουμε το κοτόπουλο στο καυτό λάδι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να τσιγαριστεί για 20 λεπτά. Κόβουμε το κρεμμύδι σε ροδέλες και το προσθέτουμε στο κοτόπουλο μαζί με τη σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά). Ψιλοκόβουμε τη ντομάτα και τη βάζουμε στην κατσαρόλα με το κρεμμύδι και το κοτόπουλο. Προσθέτουμε τις μπάμιες, το αλάτι και το πιπέρι, και αφού σκεπάσουμε την κατσαρόλα αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 45΄. Μόλις είναι έτοιμο το σερβίρουμε σε μια πιατέλα. (1. Καθαρίζουμε τις μπάμιες, τις πλένουμε και τις αφήνουμε για λίγο να στραγγίσουν. 2. Τηγανίζουμε τις μπάμιες σε καυτό λάδι για 10΄, μέχρι να μαλακώσουν, και μετά τις βγάζουμε να στραγγίσουν από το λάδι. 3. Βάζουμε το κοτόπουλο στο καυτό λάδι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να τσιγαριστεί για 20 λεπτά. 4. Κόβουμε το κρεμμύδι σε ροδέλες και το προσθέτουμε στο κοτόπουλο μαζί με τη σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά) 5. Ψιλοκόβουμε τη ντομάτα και τη βάζουμε στην κατσαρόλα με το κρεμμύδι και το κοτόπουλο. 6. Προσθέτουμε τις μπάμιες, το αλάτι και το πιπέρι, και αφού σκεπάσουμε την κατσαρόλα αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 45΄. 7. Μόλις είναι έτοιμο το σερβίρουμε σε μια πιατέλα. (Λουκία Πέτρου, Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Τηγάνισμα. Ψήσιμο σε κατσαρόλα.
Σχόλια Συνταγής
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Καταγραφή: Λουκία Πέτρου (12 ετών, μαθήτρια του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Μαρίνας ΚΑ΄, Στρόβολος) από αφήγηση του Χριστόδουλου Πέτρου (68 ετών, Πέρα Χωριό Νήσου). Βλ. Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής (2014). Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013 (επιμ. Πετρούλα Χατζηττοφή), Αδημοσίευτα στοιχεία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Πετρούλα Χατζηττοφή
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής