Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Συνηθισμένοι Τρόποι Μαγειρέματος
Αναφορά σε διάφορα φαγητά, τον τρόπο μαγειρεύματος και σερβιρίσματος τους.
Περιγραφή Σιτηρεσίου - Γευμάτων
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Περιγραφή Σιτηρεσίου - Γευμάτων
Περιγραφή Σιτηρεσίου
Πουλερικά: (Κοτόπουλα, περιστέρια) Βραστά, με πατάτες ή κολοκάσι, τηγανιτά και πολύ σπάνια, οφτά στα κάρ-βουνα. Αρνί/Ρίφι:Κεφαλάκι βραστό ή καουρμά, συκώτι τηγανιτό, κρέας βραστό, με πατάτες, κοκκινιστό, τηγανητό μόνο ή με αυγά, καουρμά, οφτό στο φουρνί. Χοίρος:Οφτός στην καρβουνιά (την ημέρα της σφαγής), αφέλια, λούντζες, λουκάνικα, τιτσιρίες, ζαλατίνα, κεϊμάς (για πουρέκκια). Με κολοκάσι, με πατάτες, με παντζιάρκα, τηγανιτός. Βόδι:Μέχρι τις αρχές του πολέμου (1940), δεν έτρωγαν κρέας βοδινό. Όσοι τρων, και είναι πολύ λίγοι, τρων μόνο όταν πάν στη Λευκωσία σε εστιατόριο και τρων «τταβά». Ψαρικά: Σαρδέλλες, ρέγγες, μπακκαλιάος, κουτόρεγκα. Υπήρχαν φυσικά στην αγορά ψάρια, αλλά στο χωριό ούτε πουλιούνταν, ούτε μαγειρεύονταν ψάρια. Τα είδη ψαρικών που αναφέρω τρώγονταν ορισμένες μέρες των νηστειών που επιτρεπόταν, δηλ. 25 Μαρτίου, Κυριακή της ελιάς, 21 Νιόβρη Μανιτάρια: (Πουρούδκια - κουκκουλιανοί): Οφτά στα κάρβουνα ή τηγανιτά με κρεμμύδια. Καραόλοι(σαλιγκάρια): Με πουργούρι, οφτοί στα κάρβουνα. Κουνέλια:Τηγανιτά, με κρεμμύδια, με πατάτες, με κολοκάσι. Πατάτες:Τηγανιτές, βραστές, οφτές, αντινακτές με κόλλιανδρο, γιαχνί μόνες, γιαχνί με το ρύζι, με το μάραθο, με το κρέας, με αυγά, τηγανιτές. Όσπρια:Λουβιά φρέσκα βραστά, ξηρά βραστά ή με τηγάνιση, λουβόσουππα. Κουκκιά φρέσκα βραστά, σκορδαλιά, ξηρά βραστά, κουτσιόσουππα, κουκκιά φρέσκα ωμά με τις ελιές. Ρεβίθια: Γιαχνί Φασόλια: Βραστά, γιαχνί. Φρέσκα φασολάκια; βραστά, γιαχνί μόνα ή με κρέας. Κουνουππίδι:Βραστό, γιαχνί, ωμό. Παντζιάρκα (Κοκκινογούλια):Ξιδάτα, βραστά και στην κατσαρόλα συνήθως με χοίρο. Απαραίτητα την ημέρα της σφαγής του χοίρου. Κολοκάσι:Γιαχνί μόνο του ή με κρέας συνήθως χοίρο ή κοτόπουλο. Απαραίτητο τη μέρα της σφαγής του χοίρου, στις γιορτές και στους γάμους. Πούλλες:Τηγανιτές. Αγκινάρες: Τηγανιτές, γιαχνί, ωμές. Κολοκύθια: α. Σιαθούρκα: Βραστά, τηγανιτά μόνα ή με αυγά, γιαχνί. β. Κοτσιινοκόλοκα (πράσινα): Βραστά μόνα ή με το λουβί, τηγανητά, γιαχνί, (κόκκινα) με τα ξηρά λουβιά, κολοκόπιττες.Οικονομίδη Ν. Γ.(2009) 180. Κρεατοκόλοκα: (Μαρταγκούρες). Γιαχνί με το ρύζι. Μπάμιες:Γιαχνί, τηγανιτές. Μελιντζάνες (βαζάνια):Γιαχνί, τηγανιτά. Πιπέρια:Σαλατικά, τηγανιτά Ντομάτες:Σαλατικά, σάλτσα για γιαχνιστά, τηγανιτές μόνες ή με αυγά. Αγγούρια:Πολύ σπάνια. Παράγουν μέσα στα ποστάνια αντί αγγουριών, «ατζιούρκα», κατ' άλλους «φακούσια», άσπρα ή μαύρα, παρόμοια με τα αγγούρια αλλά με οριζόντιες ραβδώσεις. Δεν μαγειρεύονται, τρώγονται ωμά ως ορεκτικό και στις σαλάτες. Σαλάτες: Σαν συμπλήρωμα του κυρίως φαγητού, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του '40 σπανιότατα προσφέρονται και σε ειδικές περιπτώσεις. Τα διάφορα σαλατικά που συνήθως χρησιμοποιούνται είναι αγγούρια, ατζιούρια, ντομάτες, γλυστιρίδα, κραμπί, μαρούλλι, κόλιανδρος, σέλλινο, κρεμμύδι που αντί σε σαλάτα τρώγονται ως ορεκτικό συνοδεύοντας το κυρίως φαγητό. Χορταρικά: Στο χωριό ελάχιστα χορταρικά καλλιεργούνται. Υπάρχουν όμως άφθονα εποχιακά: πάγκαλλοι, χωστές, στρουθούθκια, αγριοσπάναχο, μολόχες, λαψάνες, γλίντοι, γλυστιρίδα, κ.λ.π. Απ' όλα αυτά άλλα τρώγονται ως σαλατικά, άλλα μαγειρεύονται μόνα, άλλα με άλλα προϊόντα, (όσπρια) βραστά ή γιαχνί. Σούππες: Ρύζι, αυγολέμονο, φιδέ (του χεριού), τραχανά, χορτόσουππα, λουβάνα. Στις αστοσιές: ψουμόσουππα, λουβόσουππα, κουτσιόσουππα, χορτόσουππα - (οικονομία στο λάδι). Ζυμαρικά: Όλα καμωμένα από τις γυναίκες του σπιτιού: Μακαρόνια, φιδέ, τουμάτσια (Λαζάνια), ραβιόλες (με χαλλούμι), πουρέκκια με κεϊμά χοιρινό, (προτηγανι-σμένον όταν γίνονται τα παστά της κούμνας), τριφταρούδκια, τριν (με το μέλι), πίττες τηγανιτές, πίττες στο σάτζιιν, τιτσιρόπιττες, μιλλόπιττες, χαλλουμόπιττες, ελιόπιττες, κολοκόπιττες, ξεροτήανα, Οικονομίδη Ν. Γ.(2009) 181. Μακαρόνια της αγοράς είναι είδος πολυτελείας. Βούτυρα, κονσερβοποιημένα κρέατα, μαρμελλάδες, ψητά στο φούρνο, κεϊμοειδή (ντολμάδες, κεφτέδες κ.λ.π.) είναι άγνωστα. Γίνονται γνωστά μόνο με την έναρξη του πολέμου, το 1940.
Διαφοροποίηση ανάλογα με το δημογραφικό προφίλ
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Το μαγείρεμα γινόταν μέσα στο μαγειρείο, σε χαλκωματένα αλλά «γανωμένα» (κασσιτερωμένα) σκεύη, τα οποία ήταν κυρίως: Μια μαγείρισσα (κατσαρόλα) μεγάλη, μια πιο μικρή, ένα τηγάνι με δύο φτυά, και ένα τηγάνι με τον νούρο (ουρά/μακρύ χέρι). Μερικά φαγιά, συνήθως τα γιαχνιστά, μαγειρεύονταν μέσα σε πήλινα δοχεία, διαφόρων μεγεθών, αλειφτά, τις «πιννιάδες» (τσούκκες). Το ψήσιμο γινόταν πάνω σε «νισκιές» (εστίες), από πηλό που συνήθως ήταν κτισμένες διπλές, η μια δίπλα και συνέχεια της άλλης. Για το ψήσιμο του φαγητού χρησιμοποιούσαν θρουμπιά (θυμάρι, αν χρειαζόταν λίγη ώρα, ή ξύλα αν το φαγητό χρειαζόταν πολλήν ώρα). Η φουκού με κάρβουνα ή το πύραυνο είναι γνωστά μεν, αλλά ασύμφορα κι έτσι δεν χρησιμοποιούνται.
Βιβλιογραφικές αναφορές
Οικονομίδη Ν. Γ.(2009) Η Κατωκοπιά: οι κάτοικοι, οι ρίζες, τα έθιμα, Λευκωσία
Ερευνητής / Καταχωρητής
Ελένη Χρίστου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής