Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Τριμιθθόπιττες
Οι λεπτές αυτές πίτες είναι τραγανές σαν παξιμάδια. Εκτός από τα τρεμίθια, μπορεί να περιέχουν και σταφιδάκια.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Τρεμιθόπιτες, πίτες με σπόρους τρεμιθιάς (τρεμίθια).
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
Εκδοχή Α΄ 1 κιλό αλεύρι 1 ποτήρι λάδι 1 κουταλάκι αλάτι 1 ποτήρι τρεμίθια ξερά 1 φακελάκι μαγιά ή λίγο προζύμι 1½ ποτήρι χλιαρό νερό Εκδοχή Β΄ 1 κιλό αλεύρι χωριάτικο και φαρίνα 3/4 φλιτζανιού σταφιδάκια 4 κ.γ. κοφτά μπέικιν πάουντερ 1 κ.γ. κοφτό αλάτι 1 φλιτζάνι αραβοσιτέλαιο Νερό για το ζύμωμα 1/2 φλιτζάνι τρεμίθια
Εκτέλεση Συνταγής
Εκδοχή Α΄ Πρώτα βάζουμε το αλεύρι, το λάδι και το αλάτι σε μια λεκάνη και ρυζιάζουμε το μείγμα. Προσθέτουμε το νερό μαζί με το προζύμι ή τη μαγιά. Τα ανακατεύουμε, προσθέτουμε τα τριμίθια και ζυμώνουμε καλά. Πλάθουμε τις πίτες σε στρογγυλό σχήμα και τις βάζουμε σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 250˚C. Μόλις βάλουμε τις πίτες χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180˚C και τις ψήνουμε για 45’. (Κυπερούντα, βλ. Κούρρη και Λαζάρου 2007) Εκδοχή Β΄ Πλένουμε τα σταφιδάκια και τα στραγγίζουμε. Βάζουμε σε λεκάνη το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ. Ρίχνουμε λάδι και ρυζιάζουμε. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το νερό και ζυμώνουμε να γίνει σφιχτή ζύμη. Προσθέτουμε τα σταφιδάκια και τα τρεμίθια και ζυμώνουμε να αναμειχθούν καλά. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια. Παίρνουμε κάθε κομμάτι και ανοίγουμε λεπτή πίτα που έχει πάχος όσο το τρεμίθι. Τις βάζουμε σε ελαφρά λαδωμένο ταψί και τις ψήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. (ΥΓΦΠΠ 2006, 49)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Ψήσιμο σε φούρνο.
Σχόλια Συνταγής
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2006). Κυπριακά παραδοσιακά παρασκευάσματα, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία. Προφορική μαρτυρία: Βλ. Κούρρη, Π. και Λαζάρου, Σ. (επιμ.) (2007). Παραδοσιακές συνταγές του χωριού Κυπερούντα, Αδημοσίευτα στοιχεία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Στάλω Λαζάρου / Βαρβάρα Γιάγκου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Βρέθηκε μία εγγραφή.
1
Başlık
Διατροφική ανάλυση της συνταγής για τις τριμιθθόπιττες (Χ. Τσιάκλα, 2011).
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής