Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Κολοκούδκια
Ονομασία - Προέλευση
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Κολοκύθια
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υπήρχαν πολλών ειδών κολοκύθια στη Κύπρο και τα περισσότερα από αυτά ήταν εδώδιμα. Τα σιαχούρκα ήταν κολοκύθια άσπρα, τα κοτσιινοκόλοκα όταν ωρίμαζαν έπαιρναν χρώμα κόκκινο, βαθύ πορτοκαλί, ενώ τα κριατοκόλοκα ή μακριοκόλοκα ήταν άσπρα, μακριά και στενά κατάλληλα για ντολμάδες. Η ονομασία τους κριατοκόλοκα οφειλόταν στη γέμιση που περιείχε κιμά (Κυπριανού ΠΧ., 1997)
Μέθοδος Εξασφάλισης
Συστηματική καλλιέργεια
Μέθοδος Επεξεργασίας
Τα κολοκυθάκια βράζονταν,τηγανίζονταν ή συνδυάζονταν με άλλα τρόφιμα.
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Τα σιαχούρκα μαγειρεύονταν βραστά, τηγανιτά με αυγά και γιαχνί (Κυπριανού ΠΧ, 1997). Τα κοτσιινοκόλοκα θεωρούνταν από τους Κύπριους τα καλύτερα σε γεύση από τα υπόλοιπα είδη κολοκυθιών. Τα φρέσκα κοτσινοκόλοκα μαγειρεύονταν από τις νοικοκυρές με λουβί φρέσκο (χλωρό), ενώ με τα ώριμα παρασκεύαζαν κολοκoτές και τις κολοκόπιττες (Κυπριανού ΠΧ, 1997, Κυπρή ΘΔ, ΠρωτόπαπαΚΑ, 2003). Οι κολοκοτές ήταν πίτες που περιείχαν ψιλοκομμένη κολοκύθα με πλιγούρι και σταφίδες , ενώ οι κολοκόπιττες ήταν πίττες σαν ψωμί που περιείχαν κολοκύθα. Στο χωριό Τσακκίστρα της επαρχίας Πάφου, οι γυναίκες συνήθιζαν με τη πορτοκαλί κολοκύθα να παρασκευάζουν είδος μαρμελάδας με έψημα, που το ονόμαζαν ρετσιέλια Τα ρετσιέλια φυλάσσονταν σε δοχείο και καταναλωνόταν με ψωμί (Κυπριανού Χ. Στ, 1970) Τα κριατοκόλοκα ή μακριοκόλοκα ήταν κατάλληλα για ντολμάδες (Κυπριανού ΠΧ, 1997).
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Ηλικιωμένοι, Θηλάζουσες, Παιδιά, Χειρωνάκτες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφία
Κυπριανού ΠΧ.(1997) Τα κολοκυθάκια κι η χρήση τους. Λαογραφική Κύπρος, 27 (47), σελ. 128. Κυπρή ΘΔ, Πρωτόπαπα ΚΑ. (2003) Παραδοσιακά ζυμώματα της Κύπρου. Δημοσιεύματα του κέντρου επιστημονικών ερευνών ΧVIII, Λευκωσία. Κυπριανου Χ. Στ. (1970) Μερικές κυπριακές τροφές του χωριού Τσακκίστρα. Εκδόσεις Γυμνασίου Λαπήθου, Λάπηθος.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Δημητρίου Δήμητρα
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής