Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Ρεβιθοκεφτέδες (φελάφελ)
Νηστίσιμοι κεφτέδες με άρωμα Ανατολής. Σερβίρονται με ταχίνι και μαϊντανό ή πράσινη σαλάτα.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Ρεβιθοκεφτέδες.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
Εκδοχή Α΄ 1 ποτήρι ρεβίθια ολόκληρα 3 μέτρια κρεμμύδια 3 σκελίδες σκόρδο ½ ποτήρι μαϊντανό ψιλοκομμένο ½ ποτήρι κόλιανδρο ψιλοκομμένο 2-3 κ.σ. αλεύρι ½ κ.γ. κόλιανδρο ξηρό ½ κ.γ. μπέικιν πάουτερ ½ κ.γ. πιπέρι Λίγο αλάτι Εκδοχή Β΄ 1 σακούλι ρεβίθια 2 ποτήρια πατάτα πουρέ 1-2 κουτάλια μαϊντανό ψιλοκομμένο 1-2 κουτάλια κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1-2 κουτάλια δυόσμο 1 κουτάλι αλάτι 1 κουτάλι κοφτό κανέλα 1 κουτάλι λεμόνι 1 κουταλιά b.p. Πιπέρι
Εκτέλεση Συνταγής
Εκδοχή Α΄ Βάζετε τα ρεβίθια να φουσκώσουν σε νερό 24 ώρες πριν τα μαγειρέψετε. Τα στραγγίζετε και τα κτυπάτε ελαφρά στο μίξερ μαζί με τη φλούδα τους. Προσθέτετε και τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζετε το κτύπημα. (Δεν πρέπει να πολτοποιηθούν). Τα βάζετε σε γυάλινη λεκάνη στο ψυγείο για 2-3 ώρες. Πλάθετε μικρές στρογγυλές πίτες, τις πιέζετε ελαφρά και τις τηγανίζετε σε καυτό λάδι. Σερβίρονται με ταχίνι και μαϊντανό. (ΥΓΦΠΠ 2008) Εκδοχή Β΄ Βράζουμε τα ρεβίθια και τα αλέθουμε στη μηχανή πουρέ. Όταν κρυώσουν τα βάζουμε σε ένα δοχείο και προσθέτουμε την πατάτα πουρέ, το μαϊντανό, το δυόσμο, το κρεμμύδι, το αλάτι, το πιπέρι, το b.p., το λεμόνι και τα ζυμώνουμε. Πλάθουμε τους κεφτέδες σε σχήμα αυγού. Τους τυλίγουμε σε αλεσμένη καπήρα και τους τηγανίζουμε σε πολύ λάδι. Τους σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα. Και… ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!! (Σοφία Ελευθερίου, 64 ετών, Κυπερούντα)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Φούσκωμα σε νερό. Βράσιμο. Τηγάνισμα.
Σχόλια Συνταγής
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2008). Όσπρια και μεσογειακή δίαιτα, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία. Προφορική μαρτυρία: Σοφία Ελευθερίου, 64 ετών, Κυπερούντα (βλ. Κούρρη, Π. και Λαζάρου, Σ. (επιμ.) (2007). Παραδοσιακές συνταγές του χωριού Κυπερούντα, Αδημοσίευτα στοιχεία).
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου, Στάλω Λαζάρου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής