Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Διπλόπιττες με κορνιώτικο μέλι
"Κρατώντας το ρολό από τις δύο άκρες, το στρίβουμε. Στη συνέχεια τυλίγουμε τις δύο άκρες αντίστροφα σε σχήμα σαλιγκαριού και στο τέλος γυρίζουμε τον ένα σαλίγκαρο πάνω στον άλλο." (Θεογνωσία Ανδρέου, Κόρνος)
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Πίτες με λάδι και κανέλα, τηγανητές. Σερβίρονται με μέλι τοπικό, από το χωριό Κόρνος.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
Για τη ζύμη: 500 γρ. αλεύρι φαρίνα (περίπου 4 φλιτζάνια τσαγιού) γ, φλιτζάνια τσαγιού λάδι % φλιτζάνια τσαγιού λάδι 1 γ, κουταλάκι τσαγιού κανέλα Λάδι για τηγάνισμα Μέλι Λίγο αλάτι
Εκτέλεση Συνταγής
Ανακατεύουμε τη φαρίνα με το αλάτι και το λάδι. Προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε. Αφήνουμε να ξεκουραστεί. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο λεπτό. Αν θα το ανοίξουμε στο χέρι, μοιράζουμε τη ζύμη στα δύο και με το κάθε ένα κομμάτι ανοίγουμε ένα μεγόλο στρογγυλό φύλλο. Το αλείβουμε με λάδι και πασπαλίζουμε με κανέλα. Αρχίζουμε να τυλίγουμε σε ρολό και μετά από δύο φορές το κόβουμε. Κρατώντας το ρολό από τις δύο άκρες, το στρίβουμε. Στη συνέχεια τυλίγουμε τις δύο άκρες αντίστροφα αε σχήμα σαλιγκαριού και στο τέλος γυρίζουμε τον ένα σαλίγκαρο πάνω στον άλλο. Πιέζουμε ελαφρά με το χέρι μας και χρησιμοποιώντας το μαρζάτζιν λεπταίνουμε ελαφρά τις πίτες. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπο φύλλο. Αν θα χρησιμοποιήσουμε μηχανή για το άνοιγμα του φύλλου, φτάνουμε μέχρι το προ-τελευταίο στάδιο. Κόβουμε το φύλλο σε μήκος περίπου 35 εκ., το αλείβουμε με λάδι και πασπαλίζουμε με κανέλα. Το τυλίγουμε σε ρολό και κρατώντας το από τις δύο άκρες, το στρίβουμε. Στη συνέχεια τυλίγουμε τις δύο άκρες αντίστροφα σε σχήμα σαλιγκαριού και στο τέλος γυρίζουμε τον ένα σαλίγκαρο πάνω στον άλλο. Πιέζουμε ελαφρά με το χέρι μας και χρησιμοποιώντας το μαρζάτζιν το ανοίγουμε σε φύλλο μάλλον χοντρό. Τηγανίζουμε σε ζεστό λάδι, κρατώντας τη θερμοκρασία σε μέτρια επίπεδα για να ψηθούν καλά και στο κέντρο. Σερβίρουμε με μέλι. (Θεογνωσία Ανδρέου)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Τηγάνισμα.
Σχόλια Συνταγής
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Επιδόρπιο.
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Προφορική μαρτυρία: Θεογνωσία Ανδρέου. Καταγραφή και επιμέλεια: Μαριλένα Ιωαννίδου (βλ. Μικροί Εθελοντές και Σύνδεσμος Γυναικών Κόρνου (2009). Παραδοσιακά φαγητά του Κόρνου (επιμ. Μαριλένα Ιωαννίδου), Άδεια δημοσίευσης: Αρχοντικό Παπαδοπούλου, Κόρνος).
Ερευνητής / Καταχωρητής
Στάλω Λαζάρου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής