Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Καουρμάς Μαραθάσας
Τοπική εκδοχή ενός διαδεδομένου παραδοσιακού πιάτου με κρέας και πατάτες. Το κρέας που χρησιμοποιείται εδώ είναι χοιρινό, ή ρίφι (κατσικάκι).
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Καβουρμάς από την περιοχή Μαραθάσας στην Κύπρο.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
Εκδοχή Α΄ 1 φλιτζάνι φυτικό λάδι 1/2 κιλό μικρά ξηρά κρεμμύδια ολόκληρα 1½ κιλό πατάτες 1½ κιλό ρίφι ή χοιρινό από το λαιμό ή τις μπριζόλες κομμένο σε μικρές μερίδες 3/4 φλιτζανιού χυμό λεμονιού 1½ φλιτζάνι χοντροκομμένα φύλλα σέλινου 4-5 φλιτζάνια χλιαρό νερό Αλάτι, πιπέρι Εκδοχή Β΄ 1 φλιτζάνι φυτικό λάδι 1/2 κιλό μικρά ξηρά κρεμμύδια ολόκληρα 1½ κιλό πατάτες 1½ κιλό ρίφι ή χοιρινό, από το λαιμό ή τις μπριζόλες, κομμένο σε μικρές μερίδες 3/4 του φλιτζανιού χυμό λεμονιού ή κρασί Φύλλα δάφνης Ξύλο κανέλλας Αλάτι, πιπέρι 4-5 φλιτζάνια χλιαρό νερό
Εκτέλεση Συνταγής
Σοτάρουμε στο ζεστό λάδι τα σωστά κρεμμύδια μέχρι να κοκκινίσουν και τα βάζουμε σε πιάτο. Σοτάρουμε τις πατάτες μέχρι να κοκκινίσουν και τις βάζουμε σε πιάτο. Κοκκινίζουμε το κρέας καλά και το σβήνουμε με το χυμό του λεμονιού. Προσθέτουμε το σέλινο. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το χλιαρό νερό. Σιγοψήνουμε το κρέας για ½ ώρα περίπου και στη συνέχεια προσθέτουμε τις τηγανισμένες πατάτες, τα κρεμμύδια και με κλειστή την κατσαρόλα ψήνουμε τον καουρμά καλά, μέχρι να μείνει με μια μισόπηχτη σάλτσα. Συνοδεύεται με χόρτα, μαρούλι, ρόκα, κόλιαντρο κ.λπ. (ΥΓΦΠΠ 2006, 37) Εκδοχή Β΄ Σοτάρουμε καλά τα κρέας αφού το εμβαπτίσουμε στο κόκκινο κρασί. Το αφαιρούμε από την κατσαρόλα και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα κρεμμύδια και τέλος τις πατάτες. Τα αναμειγνύουμε όλα μαζί στην κατσαρόλα, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε την πάστα ντομάτας, τα μπαχαρικά και το νερό. Σκεπάζουμε και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για μια περίπου ώρα μέχρι να ψηθούν καλά το κρέας και οι πατάτες και να χυλώσει ελαφρά η σάλτσα. (Κυθραιώτου 2013, 49)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Σοτάρισμα. Ψήσιμο σε κατσαρόλα.
Σχόλια Συνταγής
Τον καουρμά τον συναντούμε στη Μαραθάσα με διάφορες παραλλαγές (με χοιρινό, ρίφι ή αρνί) με επικρατέστερη εκείνη του Μουτουλλά, όπου χρησιμοποιείται σπιτική πάστα ντομάτας. Σε κάποιες περιπτώσεις, μαρίναραν το κρέας στο κρασί για μια ολόκληρη μέρα (Κυθραιώτου 2013, 42).
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Ο μαραθεύτικος καουρμάς ήταν πιάτο με εορταστικό χαρακτήρα. Ετοιμαζόταν στους γάμους, στις μεγάλες γιορτές, ή, μέχρι σήμερα, τις Κυριακές (Κυθραιώτου 2013, 12). Το αρνί, ρίφι ή χοιρινό, που χρησιμοποιείτο στον καουρμά, ήταν συνήθως οικόσιτο. Μήνες πριν από τον γάμο, οι νοικοκυραίοι που θα πάντρευαν τα παιδιά τους προμηθεύονταν νεαρά ζώα και τα μεγάλωναν γι’ αυτό τον σκοπό (Κυθραιώτου 2013, 42).
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Η Μαραθάσα ήταν γνωστή για τις νόστιμες πατάτες, τα κηπευτικά και τα αρωματικά της, τα οποία μαζί με το κρέας αποτελούσαν τα βασικά υλικά του καουρμά (Κυθραιώτου 2013, 42). Ο καβουρμάς ναι μεν φτιαχνόταν σε ολόκληρη την Κύπρο με το ίδιο όνομα, ή ακόμα και με το όνομα καπαμάς, όπως στην περιοχή Μεσαορίας, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Ο "μαραθεύτικος καουρμάς", ευρέως διαδεδομένο κοκκινιστό φαγητό στην περιοχή, ετοιμαζόταν χρησιμοποιώντας κρέας από οικόσιτο ζώο, χοίρο, κατσίκι ή αρνί, με μαραθεύτικες πατάτες, δάφνη και κρεμμύδια της περιοχής, ντόπιο κρασί, κανέλα και πιπέρι (Κυθραιώτου 2013, 12).
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Κυθραιώτου, Φ. (2013). Γαστρονομικός οδηγός Μαραθάσας, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού-Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Λευκωσία. Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος. Τμήμα Γεωργίας (2006). Κυπριακά παραδοσιακά παρασκευάσματα, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου / Πετρούλα Χατζηττοφή
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Βρέθηκε μία εγγραφή.
1
Başlık
Διατροφική ανάλυση της συνταγής για τον καουρμά Μαραθάσας (Χ. Τσιάκλα, 2011).
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής