Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Γέλερμασι
Είδος γλυκιάς πατάτας. Το γέλερμασι καταναλωνόταν νωπό. Επίσης το μαγείρευαν όπως τις πατάτες τις αντιναχτές, δηλαδή τηγανιτό και ψημένο σε κρασί.
Ονομασία - Προέλευση
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Είδος γλυκιάς πατάτας, μικρού μεγέθους με ακανόνιστο σχήμα. Ο κόνδυλος ανήκει στο είδος Helianthus tuberosus.
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Η προέλευση της λέξης γέλερμασι είναι τούρκικη (Πετάσης 1992, 256). Οι βολβοί του φυτού ονομάζονταν κόμποι (Πετάσης 1992, 256).
Μέθοδος Εξασφάλισης
Συστηματική καλλιέργεια
Μέθοδος Επεξεργασίας
Το γέλερμασι καταναλωνόταν νωπό από τους κατοίκους της Κυθρέας. Επίσης το παρασκεύαζαν όπως τις πατάτες τις αντιναχτές. Συγκεκριμένα τηγάνιζαν ολόκληρους τους βολβούς, που ονομάζονταν κόμποι, και στη συνέχεια προσέθεταν κρασί και συνέχιζαν το βράσιμο σε σιγανή φωτιά. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος δεν ανακάτευαν με κουτάλα, αλλά κρατούσαν την κατσαρόλα και την ανακινουσαν. Γι' αυτό και ο συγκεκριμένος τρόπος ψησίματος ονομαζόταν αντιναχτός (Πετάσης 1992, 256). Το γέλερμασι ήταν παραγωγή της Λαπήθου. Το έπλεναν για να φύγουν τα χώματα, το χάραζαν στη μέση ή το μοίραζαν στα δύο, το αλάτιζαν και το τηγάνιζαν. Η γεύση του ήταν γλυκιά και τρωγόταν με χυμό λεμονιού (βλ. ιστοσελίδα: Λάπηθος αναμνήσεις - Κυρίως φαγητά, http://goo.gl/EOj8tT)
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφία
Πετάσης, Γ. (1992). Η κωμόπολη της Κυθρέας: ιστορική, αρχαιολογική, πολιτιστική και λαογραφική επισκόπηση, Στέλιος Λειβαδιώτης Λτδ., Λευκωσία. Διαδικτυακή πηγή: Ιστοσελίδα: Λάπηθος αναμνήσεις - Κυρίως φαγητά, http://goo.gl/EOj8tT (ημερομ. πρόσβασης 8.7.2016).
Ερευνητής / Καταχωρητής
Δήμητρα Δημητρίου / Πετρούλα Χατζηττοφή
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής