Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Τταβάς λευκαρίτικος
Ο λευκαρίτικος τταβάς παρασκευάζεται από αρνί ή κατσίκι και περιέχει επίσης ρύζι.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Φαγητό με πατάτες, κρέας, ντομάτες, κρεμμύδι ή και άλλα υλικά, ψημένο στο φούρνο. Συνταγή από το χωριό Λεύκαρα της Κύπρου.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Τταβάς ή ταβάς ή νταβάς Πηγή: http://www.facebook.com/dkoumoullis Άδεια δημοσίευσης από: Δ. Χ. Κουμουλλή.
Υλικά Συνταγής
Εκδοχή Α΄ 1/2 κιλό αρνί (κομμένο σε μικρά κομμάτια) 1½ φλιτζάνι ρύζι 4-5 ντομάτες 2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες 2 πατάτες κομμένες σε φέτες Αλάτι, πιπέρι 1 κουταλάκι γλυκού αρτυσιά (κοπανισμένη) 1/2 φλιτζάνι λάδι Νερό Εκδοχή Β΄: 1 κιλό κατσίκι ή αρνί με τα κόκαλα 2 φλιτζάνια ρύζι για πιλάφι 4-5 ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη, πολτοποιημένες, 2-3 πατάτες κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες 2-3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα 2 κουταλιές της σούπας κύμινο (αρτισιά) φρεσκοτριμμένο, Αλάτι, πιπέρι Ντομάτες κομμένες σε φέτες 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
Εκτέλεση Συνταγής
Εκδοχή Α΄ Σε χοντρό πήλινο δοχείο τοποθετούμε το κρέας, το ρύζι και στη συνέχεια σε στρώσεις τα κρεμμύδια, τις ντομάτες και τις πατάτες. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, την αρτυσιά και το λάδι. Προσθέτουμε νερό όσο χρειάζεται για να καλύψει το φαγητό και κλείνουμε το πήλινο δοχείο. Το ψήνουμε στο φούρνο 3-4 ώρες περίπου. (ΥΓΦΠΠ 2006, 37) Εκδοχή Β΄ Κόβουμε το κρέας σε κομματάκια το αλατίζουμε. Βάζουμε το κρέας στον πήλινο τταβά. Βάζουμε μια στρώση κρέας και από πάνω όλο το ρύζι, τρίβουμε την ντομάτα και 1 κρεμμύδι και πασπαλίζουμε το κύμινο και το αλάτι. Σκεπάζουμε το ρύζι με το υπόλοιπο κρέας και βάζουμε λίγο αλάτι, καλύπτουμε όλη την επιφάνεια με πατάτες λεπτοκομμένες (λεπτές φέτες), πασπαλίζουμε με κύμινο, ντομάτα ψιλοκομμένη και κρεμμύδι. Στρώνουμε από πάνω φέτες ντομάτας και βάζουμε το λάδι σε όλη την επιφάνεια. Ρίχνουμε νερό (αναλογία: για 1 φλιτζάνι ρύζι 2 φλιτζάνια νερό). Ψήνουμε: α) για ηλεκτρικό φούρνο (κουζίνα) στην αρχή για 15 λεπτά σε δυνατό φούρνο (250ο ή 300ο C) και μετά για 3 ώρες στους 200ο C. β) στον πέτρινο φούρνο, αφού τον ‘πυρώσουμε’ καλά με ξύλα, (μέχρι να ασπρίσει), απλώνουμε με προσοχή τα αναμμένα κάρβουνα μέσα στο φούρνο και βάζουμε τον τταβά, κλείνουμε αεροστεγώς τον φούρνο (γρύζουμε τζιαι το φρύδι με λάσπη) και αφήνουμε τον τταβά μέσα στο φούρνο για 3 ώρες τουλάχιστον. (Πηγή: http://www.facebook.com/dkoumoullis Άδεια δημοσίευσης από: Δ. Χ. Κουμουλλή)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Ψήσιμο σε φούρνο.
Σχόλια Συνταγής
Ο παραδοσιακός τταβάς γίνεται σε πήλινο σκεύος και σε παραδοσιακό φούρνο με ξύλα, δηλαδή κτιστό πέτρινο φούρνο (ή φουρνίν ή ‘φουρνούιν’ στα κυπριακά). Όμως ελλείψει αυτών μπορεί να γίνει και σε ηλεκτρικό φούρνο (κουζίνα) και σε γυάλινο Pyrex. (Πηγή: http://www.facebook.com/dkoumoullis Άδεια δημοσίευσης από: Δ. Χ. Κουμουλλή)
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2006). Κυπριακά παραδοσιακά παρασκευάσματα, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία. Πηγή: http://www.facebook.com/dkoumoullis Άδεια δημοσίευσης από: Δ. Χ. Κουμουλλή.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου, Στάλω Λαζάρου
Φωτογραφίες
Πηγή: http://www.facebook.com/dkoumoullis
Άδεια δημοσίευσης από: Δ. Χ. Κουμουλλή " rel="PhotoGallery">
Πηγή: http://www.facebook.com/dkoumoullis
Άδεια δημοσίευσης από: Δ. Χ. Κουμουλλή " style="padding-top:2px; padding-right:5px;" width="100" height="74"/>
Συνημμένα
Βρέθηκε μία εγγραφή.
1
Başlık
Διατροφική ανάλυση της συνταγής για τον λευκαρίτικο τταβά (Χ. Τσιάκλα, 2011).
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής