Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Καϊκανάς
Το είδος αυτό τηγανίτας, με βάση το αυγό, παρασκευαζόταν συχνά στα κυπριακά νοικοκυριά, αφού αποτελούσε εύκολο και χορταστικό επιδόρπιο. Συνηθιζόταν ιδιαίτερα στα χωριά της Πιτσιλιάς.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Κομμάτια τηγανητής ζύμης, σερβιρισμένα με σιρόπι σταφυλιών (έψημα, πετιμέζι). Είδος πλούσιας τηγανίτας που περιέχει αυγά, γάλα και αλεύρι και συναντάται σε διάφορες περιοχές του Τροόδους (Κυθραιώτου 2013, 45).
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
Εκδοχή Α΄ 3 φλιτζάνια χαλούμι τριμμένο 4 αυγά 1 φλιτζάνι έψημα Ξηρό δυόσμο Λάδι για το τηγάνισμα Εκδοχή Β΄ 3 φλιτζάνια αλεύρι χωριάτικο 5 αυγά 2 φλιτζάνια νερό, χλιαρό προς ζεστό 2 φλιτζάνια έψημα Μισό κουταλάκι αλάτι Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα (Αν θέλουμε να είναι πιο αφράτο το μείγμα μας προσθέτουμε 1 ½ κουταλάκι μπέηκιν πάουντερ).
Εκτέλεση Συνταγής
Εκδοχή Α΄ Κτυπούμε τα αυγά και ρίχνουμε το χαλούμι, το έψημα και το δύοσμο. Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι, ρίχνοντας το μείγμα κουταλιά-κουταλιά. (ΥΓΦΠΠ 2006, 10) Εκδοχή Β΄ Βάζουμε σε λεκάνη το αλεύρι και το αλάτι. Ρίχνουμε λίγο λίγο το ζεστό νερό και με ξύλινο κουτάλι ή σύρμα ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε μια λεία και παχύρευστη ζύμη. Βάζουμε σε κατσαρόλα το λάδι να ζεσταθεί καλά. Έχουμε κοντά μας ένα ποτήρι με νερό και ένα κουτάλι. Παίρνουμε με το αριστερό μας χέρι τη ζύμη. Κλείνουμε το χέρι μας και με το υγρό κουτάλι κόβουμε το κομματάκι ζύμης που εξέχει (να έχει μέγεθος καρυδιού) και το ρίχνουμε στο καυτό λάδι. Όταν τα κομμάτια της ζύμης φουσκώσουν και ροδίσουν, τα γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνουμε στη λεκάνη με το έψημα. Τα ανακατεύουμε και τα βάζουμε σε τρυπητό για να στραγγίσουν. (Κυθραιώτου 2013, 51)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Τηγάνισμα.
Σχόλια Συνταγής
Στη Μαραθάσα προσθέτουν έψημα, ενώ στην περιοχή Πιτσιλιάς υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα παραλλαγή στην οποία συνδυάζεται γλυκό με αλμυρό, κάτι που σπάνια γίνεται στην κυπριακή κουζίνα (Κυθραιώτου 2013, 45).
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Ο καϊγκανάς με έψημα αποτελεί μια από τις ιδιαιτερότητες της περιοχής Μαραθάσας. Ήταν η μαραθεύτικη τηγανίτα της εποχής, την οποία έτρωγαν όχι μόνο ως γλυκό αλλά ως θερμαντικό και θρεπτικό πλήρες γεύμα, συνήθως τον χειμώνα (Κυθραιώτου 2013, 11).
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Ο καϊγκανάς στη μικρασιατική κουζίνα παραπέμπει περισσότερο στη σημερινή ομελέτα (Κυθραιώτου 2013, 45).
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Κυθραιώτου, Φ. (2013). Γαστρονομικός οδηγός Μαραθάσας, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού-Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Λευκωσία. Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2006). Κυπριακά Παραδοσιακά Παρασκευάσματα, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου / Πετρούλα Χατζηττοφή
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Βρέθηκε μία εγγραφή.
1
Başlık
Διατροφική ανάλυση της συνταγής για τον καϊκανά (Χ. Τσιάκλα, 2011)
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής