Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Σπαναχόπιττα τυλιχτή
Χορτοφαγική-νηστίσιμη πίτα με γέμιση από άγριο σπανάχι ή και άλλα αγριόχορτα, μαζί με τηγάνιση κρεμμυδιού, φιδέ και πλιγούρι.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Σπανακόπιτα στριφτή.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
Για τη ζύμη: 1 κιλό αλεύρι χωριάτικο 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο 1 1/2 φλιτζάνι νερό 1 κ.γ. αλάτι Για τη γέμιση: 1 κιλό άγριο σπανάχι ή και άλλα αγριόχορτα 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο 3/4 φλιτζανιού φιδέ 1 1/4 φλιτζάνι πουργούρι 1 φλιτζάνι σταφιδάκια (προαιρετικά) 1 κ.γ. κανέλα 1/2 κ.γ. πιπέρι 8-12 κ.σ. ελαιόλαδο (για την επάλειψη) 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Εκτέλεση Συνταγής
Ετοιμασία της γέμισης: Καθαρίζουμε και πλένουμε τα χόρτα. Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρεμμύδι και ακολούθως το φιδέ να τσιγαριστούν. Μετά προσθέτουμε το πουργούρι και ανακατεύουμε. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Ύστερα βάζουμε τα χόρτα κομμένα και το αλάτι. Τέλος προσθέτουμε τα σταφιδάκια, την κανέλα και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Ετοιμασία της ζύμης: Βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι στη σκάφη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ζυμάρι, όχι όμως πολύ σφιχτό. Εκτέλεση: Μοιράζουμε το ζυμάρι σε δύο κομμάτια. Ανοίγουμε λεπτό και στρογγυλό φύλλο. Αλείφουμε το φύλλο με το λάδι και βάζουμε τη μισή γέμιση. Τυλίγουμε το φύλλο και το βάζουμε στο ταψί. Κάνουμε το ίδιο με το άλλο μισό φύλλο και το τοποθετούμε στο ταψί από το σημείο που το αφήσαμε. Αλείφουμε με λάδι από πάνω και την τοποθετούμε στο φούρνο. (Κάτζη 2000)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Τσιγάρισμα. Ψήσιμο στο φούρνο.
Σχόλια Συνταγής
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Οι νοικοκυρές συνήθιζαν να παρασκευάζουν σπαναχόπιττα τυλιχτή όταν άναβαν το φούρνο με τα ξύλα οι ίδιες ή κάποια γειτόνισσα (Κάτζη 2000). Οι σπαναχόπιττες, όπως και οι άλλες χορτόπιττες, παρασκευάζονταν σε περίοδο νηστείας (Κυπρή και Πρωτόπαπα 2003).
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Γυναίκες, Θεριστάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Κάτζη, Μ. (2000). "Οι τροφές που μας έδινε η φύση", Λαογραφική Κύπρος, 30(50), 104-110. Κυπρή, Θ. Δ. και Πρωτόπαπα, Κ. Α. (2003). Παραδοσιακά ζυμώματα της Κύπρου (Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών ΧVIII), Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου, Δήμητρα Δημητρίου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Βρέθηκε μία εγγραφή.
1
Başlık
Διατροφική ανάλυση της συνταγής για την σπαναχόπιττα τυλιχτή (Χ. Τσιάκλα, 2011).
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής