Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Οι Mεζέδες στη διατροφή των Κυπρίων, αναφορά του 1894
H Ρίχτερ περιγράφει τη φιλοξενία στο μοναστήρι του Aγίου Hρακλειδίου...
Περιγραφή Σιτηρεσίου - Γευμάτων
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Περιγραφή Σιτηρεσίου - Γευμάτων
Περιγραφή Σιτηρεσίου
H Ρίχτερ περιγράφει τη φιλοξενία στο μοναστήρι του Aγίου Hρακλειδίου... "Σύμφωνα με την πατροπαράδοτη συνήθεια, έφερναν πρώτα το γλυκό, που συνοδευόταν από κρύο νερό και ένα ποτηράκι εύγευστο λικέρ και στη συνέχεια ακολουθούσε ο «μεζές», τα μικρά πιατάκια που ποικίλουν ανάλογα με την εποχή. Ωραίο σιταρένιο ψωμί ψημένο στο μοναστήρι, ελιές, παστά σύκα και σταφίδες, αμύγδαλα και καρύδια, ρόδια και εύγευστα αμπελοπούλια διατηρημένα μέσα σε κρασί της κουμανδαρίας. Tότε και μόνο μας πρόσφεραν και τον πρώτο καφέ, που ψηνόταν σύμφωνα με τον τουρκικό τρόπο . Oι αρωματικοί καρποί της Σχινιάς (pistacia palastina) ψήνονται μέσα σε ψωμιά (τριμιθόπιττες) αλλά τρώγονται επίσης αποξηραμένα, πικάντικα και εύγευστα ως μεζές όταν πίνουν οινοπνευματώδη ποτά. Αυτό το έθιμο να σερβίρεις διάφορα μικρά πιάτα για να συνοδεύεις το κονιάκ, είναι πολύ διαδεδομένο και αλλάζει ανάλογα με την εποχή του χρόνου ή ανάλογα με το τι υπάρχει στο σπίτι. Συνοδεύουν τις μικρές μπουκιές από ψωμί με πολλά είδη Φρέσκων ή ξηραμένων φρούτων, τυρί, αυγά, ρεπάνια ή σαλάτα ." Ohnefalsch-Richter (1900, σελ.114-115)
Διαφοροποίηση ανάλογα με το δημογραφικό προφίλ
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές αναφορές
Ohnefalsch-Richter M. (ca. 1900), Ελληνικά Ήθη και Έθιμα στην Κύπρο, Μαραγκού Α. (μτφρ.), Πολιτιστικό Κέντρο Λαϊκής Τράπεζας, Λευκωσία, 1994.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Άννα Μαραγκού / Στάλω Λαζάρου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής