Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Λουκούμια της Γεροσκήπου
Ονομασία - Προέλευση
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Λουκούμια. Το λουκούμι είναι κυπριακό παραδοσιακό γλύκισμα, γνωστό και ως λίζον και για έναν σχεδόν αιώνα προσφερόταν ως κεραστικό στα καφενεία της υπαίθρου και στα σπίτια (Χατζηκωστή Μ. (2008), σ. 304).
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Η προέλευση της λέξης είναι τούρκικη.
Μέθοδος Εξασφάλισης
Μέθοδος Επεξεργασίας
Για την παρασκευή των λουκουμιών χρησιμοποιούσαν μεγάλο καζάνι που έβραζε με ξύλα. Σ' αυτό έλιωναν τη ζάχαρη, που ήταν και το κυριότερο συστατικό των λουκουμιών και μαζί την αμυγδαλόψιχα, τον νησιαστέ, το αραβοσιτάλευρο (κορν φλάουερ) και τα αρώματα που αποτελούσαν το μείγμα. Το μείγμα έπρεπε να ανακατεύεται συνέχεια με μεγάλη κουτάλα, για να μην κολλήσει (Χατζηκωστή Μ. (2008), σ. 304).
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Χρησιμοποιούνται ως επιδόρπιο.
Εορταστικές Περιστάσεις
Πωλούνται σε πανηγύρια και δίνονται ως κεραστικά σε γιορτές και γάμους.
Συμβολικές Χρήσεις
Τα λουκούμια χρησιμοποιούνταν και από τους μωαμεθανούς στις γιορτές της μουσουλμανικής θρησκείας, ιδιαίτερα στο σεκέρ-μπαϊράμ και κατά τις τελετές της περιτομής (Χατζηκωστή Μ. (2008), σ. 304).
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Η Γεροσκήπου είναι γνωστή παγκύπρια για την παραγωγή των λουκουμιών. Το πρώτο εργοστάσιο λουκουμιών στη Γεροσκήπου ιδρύθηκε το 1985 και η οικοτεχνία αυτή έχει ήδη μια μακρά παράδοση ενός σχεδόν αιώνα. Η παρασκευή των λουκουμιών της Γεροσκήπου για εμπορικούς σκοπούς ήταν η πρώτη στην Κύπρο. Αργότερα, οικοτεχνίες λουκουμιών ιδρύθηκαν επίσης στα Λεύκαρα και στο Φοινί. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα λουκούμια της Γεροσκήπου, εύγεστα, γλυκύτατα και μυρωδάτα, συνεχίζουν να παρασκευάζονται κατά τον ίδιο τρόπο που παρασκευάζονταν και στο παρελθόν (Χατζηκωστή Μ. (2008), σ 304-305). Έχει γίνει κατοχύρωση της γεωγραφικής τους προέλευσης (βλ. δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ- http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:52007XC0421%2803%29:EL:HTML)
Βιβλιογραφία
Χατζηκωστή, Μ. (2008) Γεροσκήπου, Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, Δήμος Γεροσκήπου, Κύπρος.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου, Στάλω Λαζάρου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής