Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Κόκκινα αυγά με "βαφή του γιαλού"
Ονομασία - Προέλευση
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Κόκκινα αυγά με "βαφή του γιαλού"
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Μέθοδος Εξασφάλισης
Συλλογή
Μέθοδος Επεξεργασίας
Το βάψιμο των αυγών γινόταν πάντοτε και από όλους τους Ριζοκαρπασίτες με τον παραδοσιακό τρόπο. Για τα κόκκινα αυγά χρησιμοποιούσαν "βαφή του γιαλού". Η βαφή αυτή ήταν ένα είδος θαλάσσιου φυτού (το οποίο φύτρωνε σε συγκεκριμένα σημεία κυρίως στα βόρεια βραχώδη παράλια του Ριζοκαρπάσου. Πεντέξι άτομα, όλα κιόλα, ήταν οι τολμηροί που τολμούσαν τέτοια εποχή να μπουν στη θάλασσα και να εντοπίσουν και να μαζέψουν αυτή τη βαφή. Έμοιαζε με τη γνωστή μάλλα αλλά με πιο λεπτά φύλλα και όταν ήταν μέσα στη θάλασσα είχε γκρίζο χρώμα. Για να βεβαιωθούν αυτοί που την μάζευαν ,την έτριβαν πάω στο χέρι τους και κοκκίνιζε. Συνήθως φύτρωνε κάτω από τη συνηθισμένη μάλλα. Ένα σημείο που γνώριζαν οι "ειδικοί" αλλά το κρατούσαν μυστικό, ήταν μια κολύμπα πάνω στον Λευκόνησσο. Η διαδικασία βαψίματος είναι ίδια με τις ρίζες που χρησιμοποιούμε σήμερα. Άδεια δημοσίευσης από: http://www.rizokarpason.com/sintages1.htm
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφία
Εκδόσεις "Ριζοκάρπασον" (2010).Ριζοκαρπασίτικες συνταγές. Ανάκτηση από: http://www.rizokarpason.com/sintages1.htm
Ερευνητής / Καταχωρητής
Στάλω Λαζάρου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής