Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Ράφανοι, οι
ραπάνια
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Ραπάνια ή ρεπάνια. Ο βλαστός του έχει διατομή σε σχήμα δίσκου, όπως του καρότου. Η ρίζα του έχει σχήμα σφαιρικό ή κωνικό και το χρώμα της ποικίλει από λευκό ως κόκκινο.
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Ράφανοι ή ραφανίδες = raphanus raphanistrum (Κουκουλές 1952, σελ. 95).
Μέθοδος Εξασφάλισης
Οικιακός κήπος
Μέθοδος Επεξεργασίας
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Σύμφωνα με έρευνα των Anagnostakis & Papamastorakis (2005, σελ. 147-172), από τα τέλη του 11ου αιώνα και κατά τη διάρκεια του 12ου, χαρακτηριστική είναι η σταδιακή παρουσία ραπανιών σε παραστάσεις δείπνων και τραπεζών σε σημείο μάλιστα που πολλές φορές, στις τράπεζες γευμάτων απεικονίζεται μόνο η τριλογία ψωμί, κρασί, ραπάνι. Τι σημαίνει όμως η εμφάνιση και η προβολή των ραπανιών στις απεικονίσεις τραπεζών; Η απάντηση προέρχεται από τη μετατόπιση των αντιλήψεων και τις αλλαγές στις λαϊκές και αριστοκρατικές τάσεις του 11ου αιώνα και μετά. Στους νέους καιρούς του οίνου, αποδοχής και αναζήτησης της ευφροσύνης από τα ανερχόμενα κοινωνικά στρώματα των πόλεων και της επαρχίας, το ραπάνι είτε ως ορεκτικό ή αποτρεπτικό της μέθης καθίσταται αναπόσπαστο στοιχείο στην εικονογραφία κάθε είδους συνεστίασης ή συμποτικής συνεύρεσης (Anagnostakis & Papamastorakis 2005, σελ. 147-172).
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Το ραπάνι σε συνδυασμό με τον οίνο λειτουργεί τόσο ως σύμβολο της ασκητικής χορτοφαγίας, της εγκράτειας, της προφύλαξης και της αποφυγής της μέθης και παρεκτροπής, όσο και ως σύμβολο, δηλαδή κινητήριος μοχλός των σαρκικών ορέξεων, της άκρατης οινοποσίας, της έξαψης των παθών (Anagnostakis & Papamastorakis 2005, σελ. 147-172).
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφία
Ε. Anagnostakis & T. Papamastorakis, 2005 ‘… and radishes for appetizers. On banquets, radishes and wine’. Στο Δ. Παπανικόλα-Μπακιρτζή (επιμ. έκδ.), Βυζαντινών Διατροφή και Μαγειρείαι, σελ. 147-172. Αθήνα: Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων. Φ. Κουκουλές, 1952. Βυζαντινών Βίος και Πολιτισμός. Τόμος Ε. Αθήνα.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Αθανάσιος Βιώνης
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd