Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
Τριγωνέλλα
To μοσχοσίταρο ή τριγωνέλλα είναι έναεξαίσιο μπαχαρικό το οποίο λίγοι γνωρίζουν στην Κύπρο έστω κι αν είναι ένα από τα αρχαιότερα μπαχαρικά τα οποία χρησιμοποίησε ο άνθρωπος στη γη.
Ονομασία - Προέλευση
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
To μοσχοσίταρο ή τριγωνέλλα είναι ένα εξαίσιο μπαχαρικό το οποίο λίγοι γνωρίζουν στην Κύπρο έστω κι αν είναι ένα από τα αρχαιότερα μπαχαρικά τα οποία χρησιμοποίησε ο άνθρωπος στη γη. Σ’αυτό οφείλει τη χαρακτηριστική του μυρωδιά ο παραδοσιακός παστουρμάς. Το φυτό Trigonella Foenum Greacum (Τριγωνέλλα Σανός Ελληνικός), είναι αυτοφυές φυτό της Κύπρου και το εντοπίζουμε σε καλλιεργημένα χωράφια σε διάφορες περιοχές του νησιού, ειδικά στην Καρπασία. Ανήκει στην οικογένεια του αρακά. Ονομάζεται και τσιμένι γιατί είναι ένα από τα μπαχαρικά από τα οποία φτιάχνεται η πάστα τσιμένι με την οποία επικαλύπτεται ο παστουρμάς Καππαδοκίας.
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Το φυτό αυτό ονομαζόταν τήλις στην αρχαιότητα όπως αναφέρει ο Θεόφραστος
Μέθοδος Εξασφάλισης
Συλλογή
Μέθοδος Επεξεργασίας
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφία
Κυθραιώτου Φλωρεντία, Τροφή αφορμή σχέσης, Εκδόσεις Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Λευκωσία, 2010
Ερευνητής / Καταχωρητής
Φλωρεντία Κυθραιώτου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής