Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
σινίν,το
Το ταψί.
Name - Usage
Additional information & references
Name - Usage
Περιγραφή Σκεύους / Εργαλείου
Το σινίν είναι η ονομασία για το χάλκινο ταψί. Υπήρχαν διάφορα μεγέθη και ήταν πάντοτε ρηχά και συνήθως στρογγυλά (Καρεκλά 2004, αδημοσίευτα στοιχεία). Ο Ξενοφών Π. Φαρμακίδης αναφέρει πως είναι χάλκινος δίσκος ο οποίος χρησιμοποιείτο από τους Οθωμανούς στη μαγειρική και το ψήσιμο γλυκυσμάτων όπως κατεϊφιού, μπακλαβά (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα σινίν,το, 277). Ο Γεώργιος Λουκάς σημειώνει στο Γλωσσάριό του ότι σινίν είναι κοσκινοειδής και σιδερένια πλάκα, που χρησιμοποιείται αντί του τραπεζιού (Κυπρή 1979 [2002²], λήμμα σινίν,το, 431).
Κυπριακή Ονομασία
Ελληνική Ονομασία
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
ΕΤΥΜ. < τουρκ. sini (οθωμ. sînî < μτγν. σινίον) (Γιαγκουλλής 2014, λήμμα σινίν,το - σινός,ο, 487; Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα σινίν,το, 277; Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Σινί, 135) πληθ. τα σινιά (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα σινίν,το, 277) Σινίν καλείται και ο εκκλησιαστικός δίσκος, καθώς και ο δίσκος επαιτείας (Γιαγκουλλής 2014, λήμμα σινίν,το - σινός,ο, 487).
Τρόπος Χρήσης
Παρασκευή Τροφίμων
Additional information & references
Χρονολογία Χρήσης
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Το σινίν το χρησιμοποιούσαν για το ψήσιμο ορισμένων φαγητών στον φούρνο (Καρεκλά 2004, αδημοσίευτα στοιχεία).
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Γιαγκουλλής Κ. Γ. (2014), Θησαυρός της Μεσαιωνικής και Νεότερης Κυπριακής Διαλέκτου. Ερμηνευτικός, Ετυμολογικός, Φρασεολογικός και Ονοματολογικός, Βιβλιοθήκη Κυπρίων Λαϊκών Ποιητών,74, Λευκωσία. Καρεκλά Κ. (2004), Παραδοσιακή οικοσκευή και διατροφή του χωριού Βατυλή (αδημοσίευτα στοιχεία). Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1979 [2002²]), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Α΄, Γλωσσάριον Γεωργίου Λουκά, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, XLI, Λευκωσία. Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1983 [2003²]), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Β΄, Γλωσσάριον Ξενοφώντος Π. Φαρμακίδου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, IX, Λευκωσία. Πέτρου-Ποιητού Ε. (2013), Από πού κρατάει η σκούφια τους. Λέξεις και ιστορίες από τον κόσμο της γεύσης, Εκδόσεις Επιφανίου, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Στάλω Λαζάρου, Αργυρώ Ξενοφώντος, Τόνια Ιωακείμ
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd