Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
μυλλόπιττα,η
Πίτα τηγανισμένη με χοιρινό λίπος.
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Πρόκειται για πίτα με αλλεπάλληλα φύλλα ζυμαριού τηγανισμένα με χοιρινό λίπος (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα μυλλόπιττα,η, 302).
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
ΕΤΥΜ. < μίλλα + πίττα (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα μυλλόπιττα,η, 302) Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Γ. Γιαγκουλλή, ονομάζεται και καφουρκά (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα μυλλόπιττα,η, 302), βλ. λήμμα στην Κατηγορία Τρόφιμα. Η φράση «Αγγονίστην τζ̆ι η Πελλομαρού μυλλόπιττα» λέγεται για κατώτερους ανθρώπους, οι οποίοι κερδίζουν κάτι καλό, το οποίο δεν τους ταιριάζει (Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Μυλλόπιττα, 100).
Μέθοδος Εξασφάλισης
Άλλο
Μέθοδος Επεξεργασίας
Ο Ξενοφών Π. Φαρμακίδης σημειώνει στο Γλωσσάριό του πως οι μιλλόπιττες (τη λέξη την ορθογραφεί με -ι αντί με -υ) παρασκευάζονται ως εξής: Κάνουν μια μεγάλη πίτα, με τον τρόπο που γίνεται και ο μπακλαβάς, με αρκετή κανέλα. Έπειτα, τη βράζουν με αρκετό λίπος, μίλλαν, εξού και το όνομά της. Αφού ψηθεί, τη μελώννουν με μέλι της μέλισσας, τερατσόμελον ή και έψημαν. Σε περίπτωση που υπάρχει έλλειψη αυτών, βάζουν ψιλή ζάχαρη (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα μιλλόπιττα,η, 322). ** Για τη συνταγή των μυλλόπιττων, βλ. λήμμα μυλλόπιττες,οι στην κατηγορία Παραδοσιακές Συνταγές.
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Ο Φαρμακίδης επισημαίνει πως η μυλλόπιττα είναι γλύκυσμα που παρασκευαζόταν συχνά στα σπίτια (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα μιλλόπιττα,η, 322).
Εορταστικές Περιστάσεις
Κάθε αγροτική οικογένεια την εβδομάδα της Απόκρεω, όταν σφάξει τον χοίρο της για της κατασκευή αλλαντικών, θεωρεί καθήκον της να κάνει και τις μυλλόπιττές της (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα μιλλόπιττα,η, 322).
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφία
Γιαγκουλλής Κ. Γ. (2009), Θησαυρός Κυπριακής Διαλέκτου. Ερμηνευτικό, Ετυμολογικό, Φρασεολογικό και Ονοματολογικό Λεξικό της Μεσαιωνικής και Νεότερης Κυπριακής Διαλέκτου, Βιβλιοθήκη Κυπρίων Λαϊκών Ποιητών,70, Εκδόσεις Theopress, Λευκωσία. Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1983 [2003²]), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Β΄, Γλωσσάριον Ξενοφώντος Π. Φαρμακίδου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, IX, Λευκωσία. Πέτρου-Ποιητού Ε. (2013), Από πού κρατάει η σκούφια τους. Λέξεις και ιστορίες από τον κόσμο της γεύσης, Εκδόσεις Επιφανίου, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Αργυρώ Ξενοφώντος, Τόνια Ιωακείμ
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd