Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
καϊσίν και χρυσόμηλον,το
Είδη βερικόκων.
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Πρόκειται για είδη βερικόκων (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα καϊσ̆ίν,το, 168; Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Καϊσί, 48): ο καρπός της καϊσ̆ιάς (Κυπρή 1989, λήμμα καϊσίν,το, 425) και ο καρπός της χρυσομηλιάς. Ο Ξενοφών Π. Φαρμακίδης σημειώνει για το καϊσίν πως είναι είδος ευγεστότατου και ευχυμότατου βερικόκου, του οποίου ο πυρήνας είναι γλυκύς (Κυπρή 1989 [2003²], λήμμα καϊσ̆ιά,τα, 14).
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
ΕΤΥΜ. καϊσίν < τουρκ. kayisi (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα καϊσ̆ίν,το, 168; Κυπρή 1979 [2002²], λήμμα χρυσόμηλον,το, 515) χρυσομηλιά [είδος βερικοκιάς] < ιταλ. crisomeli, crisomoli (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα χρυσομηλιά,η, 531) Επιστημονική ονομασία καϊσιού: Armenica vulgaris (Κυπρή 1989 [2003²], λήμμα καϊσ̆ιά,τα, 14). πληθ. του καϊσιού: καϊσ̆ιά, το δέντρο: η καϊσ̆ιά (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα καϊσ̆ιά,τα, 14) Μεταφορικώς καλείται καϊσ̆ιά κάθε γυναίκα με ροδόχρωμες παρειές. Στην Πάφο υπήρχε κάποια γυναίκα με το επώνυμο Καϊσ̆ιά, λόγω των ροδόχρωμων παρειών της (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα καϊσ̆ιά,τα, 14). υποκ. χρυσομήλου: χρυσομηλούδιν, το δέντρο: χρυσομηλιά - υποκ. χρυσομηλούδα (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα χρυσόμηλα,τα, 45)
Μέθοδος Εξασφάλισης
Συστηματική καλλιέργεια
Μέθοδος Επεξεργασίας
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Υπάρχουν τα καϊσ̆ιά, που αποτελούν συγκεκριμένη ποικιλία χρυσομήλων, καθώς και ορισμένες ποικιλίες που ονομάζονται γλυκοκόκκονες και οι οποίες έχουν πυρήνα που περιέχει γλυκιά ψίχα (Γεννάδιος 1914, 192). Από τα χρυσόμηλα παρασκευάζεται η χρυσομηλόπιττα, που είναι πίτα σε φύλλα από πολτό χρυσομήλων (Γεννάδιος 1914, 193).
Βιβλιογραφία
Γεννάδιος Π. Γ. (1914), Λεξικόν φυτολογικόν: Περιλαμβάνον τα ονόματα, την ιθαγένειαν και τον βίον υπερδεκασχιλίων φυτών, εν οις και τα λόγω χρησιμότητος ή κόσμου καλλιεργούμενα, των οποίων περιγράφονται και η ιστορία, η καλλιέργεια, τα προϊόντα και αι νόσοι, Εκ του Τυπογραφείου Παρασκευά Λεωνή, Εν Αθήναις. Γιαγκουλλής Κ. Γ. (2009), Θησαυρός Κυπριακής Διαλέκτου. Ερμηνευτικό, Ετυμολογικό, Φρασεολογικό και Ονοματολογικό Λεξικό της Μεσαιωνικής και Νεότερης Κυπριακής Διαλέκτου, Βιβλιοθήκη Κυπρίων Λαϊκών Ποιητών,70, Εκδόσεις Theopress, Λευκωσία. Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1979 [2002²]), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Α΄, Γλωσσάριον Γεωργίου Λουκά, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, XLI, Λευκωσία. Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1983 [2003²]), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Β΄, Γλωσσάριον Ξενοφώντος Π. Φαρμακίδου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, IX, Λευκωσία. Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1989), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Γ΄, Γλωσσάριον Ιωάννου Ερωτοκρίτου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, XIV, Λευκωσία. Πέτρου-Ποιητού Ε. (2013), Από πού κρατάει η σκούφια τους. Λέξεις και ιστορίες από τον κόσμο της γεύσης, Εκδόσεις Επιφανίου, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Σάββας Πολυβίου, Αργυρώ Ξενοφώντος, Τόνια Ιωακείμ, Αργυρώ Ξενοφώντος
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd