Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
αφροκαλάμαρον,το
Το θράψαλο.
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Πρόκειται για το θράψαλο. «Το αφροκαλάμαρο εμφανίζεται πολύ συχνά στα νερά των κυπριακών θαλασσών. Το συνηθισμένο του μήκος είναι 45 εκ., μπορεί όμως να ξεπεράσει και το ένα μέτρο. Το σώμα του είναι μακρουλό και κυλινδρικό, φέρει δε τριγωνικά πτερύγια στο πίσω μέρος. Στην περιοχή του στόματός του έχει δέκα πλοκάμια με βεντούζες. Τα δύο μεγαλύτερα απ’ αυτά χρησιμοπιούνται ως συλληπτήρια όργανα. Έχει μεγάλα μάτια, διάφανο και μακρόστενο κεράτινο όστρακο και στόμα το οποίο πλαισιώνεται από «ράμφος» για το κομμάτιασμα της τροφής. Έχει χρώμα κοκκινοκαφέ προς το καφέ-βιολετί, ενώ το σώμα του είναι διάστικτο με μικρές κοκκινοκαφέ και βιολετιές κουκκίδες. Ζει κοπαδιαστά, συνήθως στο πέλαγος. Κολυμπά αργά χρησιμοποιώντας τα πτερύγιά του, αλλά και γρήγορα εκτοξεύοντας νερό και δίνοντας έτσι ώθηση στο σώμα του. Κάποτε κάνει άλματα πάνω από το νερό. Όταν κινδυνεύει εκτοξεύει μελάνι δημιουργώντας θόλωμα των νερών. Γεννά τα αβγά του μέσα σε γλοιώδη ουσία» (Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 3, λήμμα αφροκαλάμαρον,το, 93).
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Επιστημονική ονομασία: Todarodes sagittatus, της οικογένειας Ομματοστροφίδων (Ommastrephidae), της ομοταξίας των Κεφαλοπόδων (Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 3, λήμμα αφροκαλάμαρον,το, 93)
Μέθοδος Εξασφάλισης
Αλιεία
Μέθοδος Επεξεργασίας
Καταναλώνεται τηγανητό και στη σχάρα (Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 3, λήμμα αφροκαλάμαρον,το, 93).
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Το αφροκαλάμαρο αλιεύεται με δίχτυα, τράτες, ψαροντούφεκο, πυροφάνι, καλαμαριέρα (Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 3, λήμμα αφροκαλάμαρον,το, 93).
Βιβλιογραφία
Παυλίδης Α. (επιμ.) (1985), Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 3, Φιλόκυπρος, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Κυριακή Παντελή, Αργυρώ Ξενοφώντος
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd