Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
αλβούρνος,ο
Ψάρι του γλυκού νερού.
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Ο αλβούρνος είναι ψάρι του γλυκού νερού, μήκους 10-15 εκ., που ζει αγεληδόν. Μακρόστενο σώμα, με λεπτά γυαλιστά λέπια, μικρό στόμα, μεγάλα μάτια και μικρό ραχιαίο πτερύγιο με μαλακές ακτίνες και διχαλωτή ουρά. Το πάνω μέρος του σώματός του είναι πρασινομπλέ και το κάτω ασημένιο. Τρέφεται με σκουλήκια, έντομα και χόρτα (Μεγάλη Κυπριακή Εγκλυκλοπαίδεια, τ. 1, λήμμα αλβούρνος,ο, 349). Ανήκει στην οικογένεια των Κυπρινιδών (Βικιπαίδεια. Η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια, «Αλβούρνος»).
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Επιστημονική ονομασία: alburnus alburnus (Μεγάλη Κυπριακή Εγκλυκλοπαίδεια, τ. 1, λήμμα αλβούρνος, 349) Ο αλβούρνος ονομάζεται και λευκίσκος, σίρκο (Βικιπαίδεια. Η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια, «Αλβούρνος»).
Μέθοδος Εξασφάλισης
Αλιεία
Μέθοδος Επεξεργασίας
Ψαρεύεται με με καλαμίδι και μικρά αγκίστρια και μαγειρεύεται τηγανητό (Μεγάλη Κυπριακή Εγκλυκλοπαίδεια, τ. 1, λήμμα αλβούρνος,ο, 349).
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Εισήχθηκε στην Κύπρο από το Τμήμα Αλιείας στα πλαίσια του προγράμματος εμπλουτισμού των υδατοφρακτών με ψάρια (Μεγάλη Κυπριακή Εγκλυκλοπαίδεια, τ. 1, λήμμα αλβούρνος,ο, 349).
Βιβλιογραφία
Παυλίδης Α. (επιμ.) (1984), Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 1, Φιλόκυπρος, Λευκωσία. Διαδικτυακή πηγή: Βικιπαίδεια. Η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια, «Αλβούρνος», https://el.wikipedia.org/wiki/Αλβούρνος.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Κυριακή Παντελή, Αργυρώ Ξενοφώντος
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd